4 mai 2020 — Audiții

CINELITERATURA | „Porţile măreţiei“ (fragment) de Geo Bogza, în lectura autorului

Geo Bogza a debutat, în 1929, la doar 21 de ani, cu o carte care a scandalizat, la acel moment, opinia publică: „Jurnal de sex”. Înainte își arătase hotărât interesul pentru avangardă, editând, pentru doar trei numere, revista „Urmuz”. De altfel, de-a lungul întregii vieți, va colabora la numeroase publicații.

Considerat „decadent și promotor al pornografiei”, va fi chiar judecat pentru volumul de debut, dar după trei ani de procese este achitat, ceea ce-l face să-și tipărească, în semn de sfidare, cărți de vizită pe care scrie: „Geo Bogza – achitat”.

În 1933, „recidivează”, publicând faimoasa carte „Poemul invectivă”, care poartă, pe pagina de gardă, chiar amprentele digitale ale autorului.

Inevitabil, Bogza ajunge la închisoarea Văcărești (nu este singurul poet care se „bucură de ospitalitatea cumplitei temnițe”, Arghezi și Macedonski i-o luaseră înainte), de două ori (prima oară, în 1934, apoi, în 1937). La fel ca iluștrii săi predecesori, Bogza va folosi detenția ca stagiu de documentare, scriind articole pentru revista „Vremea” și ziarul „Tempo”.

Este considerat a fi inventatorul reportajului literar, gen în care excelează și în care se înscrie și fragmentul citit de Geo Bogza, într-un material difuzat în emisiunea „Lecturi literare”, în 21 mai 1965.

http://cineliteratura.ro/…/portile-maretiei-fragment-de-ge…/

Text scris de Radu Băieșu, regizor de teatru, redactor al Editurii MLR, muzeograf

Foto: Geo Bogza, arhiva MNLR
Foto: Manuscrisul volumului „Poemul invectivă” de Geo Bogza, pregătit de autor pentru publicare la Editura UNU, cu „Amprentele digitale ale lui Geo Bogza”, Expoziția de bază a MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8