28 aprilie 2020 — Audiții

CINELITERATURA | Șerban Cioculescu despre cronicarul Ion Neculce

Șerban Cioculescu, important critic și istoric literar, profesor la Universitatea din Iași și la cea din București, un „erudit cu umor, combinaţie mai rară, care reuşea să învie subiectul abordat”, captează interesul publicului şi în această înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România, difuzată în emisiunea „Momente din literatura română“, în ziua de 24 iunie 1977:

http://cineliteratura.ro/…/serban-cioculescu-il-evoca-pe-c…/

Ascultaţi vocea cu tonuri grave, dar cordială a criticului care ne relatează, într-un ritm viu, momente din viaţa cronicarului Ion Neculce, dezvăluindu-ne subtil, accentuând într-un mod original cuvintele, admiraţia faţă de acesta.

Șerban Cioculescu a fost un cititor pasionat, iubitor al hrisoavelor, descoperindu-și vocația de colecţionar, în primii săi ani de profesorat, achiziţionând piese de excepţie, carte veche, cărţi rare, scrisori şi documente de arhivă, cărţi de artă, cărţi de istorie, cărţi scumpe, provenite de la anticariatele din ţară sau din străinătate.

A contribuit major la cercetarea operei și a biografiei lui I. L. Caragiale şi a altor scriitori români. Cornel Regman îl numeşte pe Șerban Cioculescu: ,,ultimul cronicar muntean”.

Text scris de Oana Oros, muzeograf MNLR

Foto: Șerban Cioculescu, arhiva MNLR
Foto: „Letopisețul Țării Moldovei” de Ion Neculce, arhiva MNLR

Galerie Foto