5 aprilie 2019 — Evocări

Comunicat post-event | Evocare Nichita Stănescu în Braille

Muzeul Național al Literaturii Române a lansat Ghidul MNLR în Braille pe 31 martie 2019, cu ocazia zilei de naștere a poetului Nichita Stănescu, în prezența domnului Ioan Cristescu, director general al MNLR și amfitrion al evenimentului, și a invitaților speciali: Tudorel Tupiluşi, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Radu Sergiu Ruba, Dora Stănescu, Nicolae Breban și Mircia Dumitrescu.

În deschiderea evenimentului au fost audiate înregistrări ale vocii lui Nichita Stănescu vorbind despre misiunea poetului, importanța tradiției poetice și a poeziei ca „singura dimensiune care dă naturalețe omului” și care „îi justifică dorința de a trăi”.

Evocând întâlnirea cu poetul necuvintelor, Radu Sergiu Ruba a citit din primul volum al Ghidului MNLR în Braille Decalogul pentru Mircia de Nichita Stănescu dedicat artistului Mircia Dumitrescu. Decalogul a fost gravat în lemn, imprimat pe hârtie și integrat în conceptul unei cărți-obiect de patru metri, Nichita Azi, care poate fi răsfoită de vizitatori în cadrul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8).

Dincolo de rolul său ca instrument de promovare a colecțiilor muzeului pentru nevăzători, acest ghid, realizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, reprezintă o modalitate de transpunere a poveștii literaturii scrise în limba română într-un alt limbaj, într-un alt alfabet.

Documentarea a fost realizată de o echipă de cercetători, muzeografi și redactori, textul a fost scris de regizorul Radu Băieșu, revizuit și adaptat de poetul Radu Sergiu Ruba, consilier științific al ghidului.

În următoarea perioadă, MNLR își propune organizarea unor serii de ateliere comune pentru copiii văzători și nevăzători, în cadrul cărora participanții să experimenteze, prin simțul tactil, diferite materiale, texturi ale unor replici ale obiecte din expoziția de bază.

Pe 14 martie 2019, MNLR a lansat două audioghiduri dedicate copiilor și, respectiv, adolescenților, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe și cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar în a doua parte a lunii mai, va prezenta publicului vizitator Ghidul MNLR în limbaj mimico-gestual (în parteneriat cu Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual) și Audioghidul MNLR în limbile română, engleză și franceză (în parteneriat cu Radio România și TVR).

Galerie Foto