4 octombrie 2023 — Evenimente

„Conceptele de spațiu, timp și spațiu-timp existente în filosofia științei” | Conferință

Marți, 10 octombrie 2023, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, vă așteptăm de la ora 14.00, la conferința „Conceptele de spațiu, timp și spațiu-timp existente în filosofia științei”, susținută de dr. Sorin Baiculescu, președinte al Uniunii Internaționale pentru Interdisciplinaritate și Transdisciplinaritate în Sisteme Complexe (I. U. I. T. C.S.), iar de la ora 15.00, la conferința „Uniunea Internațională pentru Interdisciplinaritate și Transdisciplinaritate în Sisteme Complexe –<<I.U.I.T.C.S.>> – obiective  și oportunități”, prezentată de dr. Adriana Godeanu Metz, vicepreședinte al I. U. I. T. C.S., expert al Comisiei Europene a Uniunii Europene.

Accesul se face pe bază de invitație.

În conferința privitoare la conceptele de spațiu, timp și spațiu-timp, existente în teoria relativității einsteiniene, se fac referiri majore la noțiunile de concept (conform dicționarelor și aprecierilor unor gânditori remarcabili), spațiu, timp, spațiu-timp, conuri de lumină, sens epistemologic și ontologic (aferent acestora), înțelegerea actuală prin filosofia științei și altele. Se amintesc și se analizează unele rezultate, în sens tematic, pe care le-au obținut cercetători rezonanți din domeniul gândirii științifice și filosofice. Sunt remarcate unele nume care au adus contribuții fundamentale în timp, la formularea clară a categoriilor de timp, spațiu, spațiu-timp (Platon și Aristotel, Sf. Augustin, Galilei,  Descartes, Hume, Newton, Kant, Lobacevski, Bergson, Einstein și Minkowski, Heidegger, Wheller-DeWitt, Penrose, Smolin, Matthew și alții). Se fac referiri la unele noțiuni tematice din cadrul fizicii cuantice. Conferința are in vedere realizarea unei înțelegeri explicative textuale, ocolind, în mod deliberat, o serie de formulări instrumentale având nivel matematic și fizic.

__________

Dr. Adriana Godeanu Metz este de profesie fizician, cu specializare în biofizică, în prezent activând în cadrul Comisiei Europene apartinând Uniunii Europene (expert în problemele de cultură și civilizație ale organizației, în analiza aspectelor fizice aferente tehnologiilor emergente). A lucrat în diferite domenii ale bioștiintelor, participând cu diferite comunicări, la nivel internațional. Este vicepreședinte al Uniunii Internaționale pentru Interdisciplinaritate și Transdisciplinaritate în Sistemele Complexe (I.U.I.T.C.S.).

Dr. Sorin Baiculescu este de profesie matematician, cu specializare în biomatematică, fiind și doctor în epistemologia și filosofia științei. A scris unele cărți în aceste domenii, parte dintre ele fiind publicate și în străinătate (Germania, US.A., Italia și în alte state). Face parte din cadrul Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii din Academia Română, din Societatea Franceză de Filosofie și alte organizații științifice interne și internationale. În prezent este președinte al Uniunii Internaționale pentru Interdisciplinaritate și Transdisciplinaritate în Sistemele Complexe (I.U.I.T.C.S).

Uniunea Internațională pentru Interdisciplinaritate și Transdisciplinaritate în Sistemele Complexe (I.U.I.T.C.S.) reprezintă o asociație științifică internațională, având sediul central si legal-constituit în Regatul Belgiei, iar centrele de operațiuni în Spania și în România. În esență, obiectivele acesteia sunt următoarele:

* promovarea interdisciplinarității și a transdisciplinarității specifice secolului XXI, la nivel internațional, prin diferite manifestări științifice având profil universitar-academic de excelență; * analiza critică a disciplinelor de graniță/viitorologice implicând apariția unor instrumente și metode de cercetare noi, diferite de cele clasice; * respectarea unor norme bioetice (necesare) prezente și viitoare, aplicabile unor rezultate proprii tehnologiilor noi, specifice perioadei în care ne aflam, precum și unor rezultate viitoare; * acțiuni în cultură și artă, un dialog armonios știință-artă și știință-cultură, în sens interdisciplinar și transdisciplinar.