12 ianuarie 2024 — Evenimente

Concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” vă invită luni, 15 ianuarie 2024, ora 15.00, la un concert susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei 88).

Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este prima formație din România care a readus în atenția publicului muzica veche românească, interpretarea acesteia având la bază studii de cercetare și amplă teoretizare, astfel creând un curent de inspirație pentru numeroasele ansambluri care, treptat, au început să abordeze piese din repertoriul formației.

Ansamblul este compus din muzicieni profesioniști, specializați în muzica pe care o interpretează, au studii doctorale finalizate sau în curs de derulare, sunt muzicieni de nivel internațional care au cântat pe scene din întreaga lume, în concerte și festivaluri de anvergură. Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este singurul ansamblu din Romania care cercetează, orchestrează și interpretează muzica veche, pornind acest demers direct de la manuscrise, proces care permite menținerea rigurozității interpretative, redarea fidelă a elementelor stilistice și a ornamentațiilor specifice, fără a copia alte interpretări. De asemenea, muzicienii utilizează instrumente specifice muzicii interpretate, vitalizând compozițiile, astfel reușind să transmită publicului o muzică, totodată, nouă și captivantă.

Ansamblul a fost singura formație autohtonă invitată să performeze la Festivalul Europalia, în cadrul căruia a prezentat și a reprezentat muzica veche românească, la ediția din 2019. Mai mult decât atât, Ansamblul Anton Pann este singurul ansamblu din lume care a înregistrat toate compozițiile a căror paternitate certă îi este atribuită Prințului Dimitrie Cantemir, fiind și a doua formație din lume care a înregistrat cele mai multe compoziții regăsite în manuscrisul Cantemir. În plus, Anton Pann este singura formație de muzică veche din România ce a creat un spectacol multimedia, în care a combinat video-mappingul cu muzica veche, în proiectul intitulat „Kira Kiralina”. De asemenea, este singurul ansamblu ce l-a readus la viață pe Prințul Cantemir, prin proiecție holografică, în cadrul amplului turneu Restitutio Cantemir derulat în acest an, în țară și în străinătate, pe scenele din Cracovia, Berlin, Bruxelles, Paris și Iași.

Repertoriul ansamblului acoperă o gamă largă de compoziții, din perioada secolului al XVII-lea și al XXI-lea, descoperite, cercetate și interpretate direct din manuscrise, după cum am menționat anterior, de către muzicienii formației.

Compozițiile și compozitorii valorizați în munca de cercetare și interpretare a Ansamblului sunt Dimitrie Cantemir, Sultan Abdul Aziz, Mitropolitul Veniamin Costachi, Codex Valahae, Codex Moldavae, Codex Transilvanae, Euterpe, Pandora, Armonia, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Codex Caioni, Tanbur Cemil Bey, Ali Ufki, Sultanul Murat III, Geogeos Bakanos, Petru Peloponesiu, precum și compoziții anonime ori compoziții proprii.

Toate aceste elemente definitorii deosebesc Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann de toate celelalte formații care abordează un repertoriu asemănător, căci maniera de cercetare și interpretare abordată îi conferă unicitate.

Ansamblul este compus din muzicienii: Constantin Răileanu (voce, kanun), Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ghassan Bouz (percuție) și Jovan Sofronievski (ney, clarinet).