13 septembrie 2021 — Concerte de muzică

Concert Dana Florian în Grădina MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la concertul susținut de Dana Florian, acompaniată la pian de Lyuben Gordievski, miercuri, 15 septembrie 2021, ora 18.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Sunt așteptați Eugen Avram, Dan Manciulea, Ovidiu Mihăilescu, Sorin Minghiat, Victor Panfilov, Călin Costache, Ștefan Mardale, Nicu Zotta și Mircea Vintilă.

Dana Florian este cantautoare, instrumentistă, compozitoare și poetă. Abordează cu precădere genurile muzicale folk, jazz și pop. Dana Florian cântă despre firescul cotidian, de la trăirile cele mai profunde până la lucrurile nostime, de la jocul serios al umorului, la adevărul frumosului și da, chiar și mai ales la adevărul minciunii, cu alte cuvinte, atitudine folk, chiar și atunci când nu cântă… „folk”.

Dana Florian cântă și compune de când se știe, însă în liceu a făcut cunoștință cu prima ei chitară și pe băncile Grădinei Icoanei din fața Teatrului Bulandra a dat viață multor cântece folk. Cu entuziasmul adolescentei îndrăgostite de muzica lui Joan Baez, spectacolele lui Moțu Pittiș, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis și fetele de la Ecou, s-a prins în jocul folkului și în 1990 a debutat la prima ediție a Festivalului „Om bun”. A continuat să studieze pianul la Școala Populară de Artă și să compună muzică și poezie pentru sufletul ei. În 2015, la Festivalul Castanilor de la Ploiești, cântecul-mărturisire „Dacă astăzi ar fi” a primit premiul „Gabi Dobre”. În 2016, cântecul „Meșterul Ana”, pe versurile poetului Ciprian Chirvasiu, a fost răsplătit cu premiul „Cea mai frumoasă poezie cântată” la Festivalul „Chitara Dunării” și cu premiul special al sponsorului la Festivalul Castanilor. În mai 2016 a înfăptuit „Poveste cu tata”, primul single înzestrat cu un videoclip – un cântec-manifest despre relația dintre generații. În mai 2019, Dana Florian lansa albumul „Natural”, în Grădina MNLR.

Cu această ocazie, va fi lansat și cel de-al doilea album al Danei Florian – „Ea știe”. Un concept integral de cantautor, albumul conține 13 piese vesele, reconfortante, cu tematică socială susținută tonic de compoziția muzicală. Victor Panfilov semnează orchestrația și s-a preocupat de chitară electrică, percuții, programări. Vlad Crețu – chitară, Lyuben Gordievski – pian, baian, acordeon, Marcel Moldovan – tobe, Vlady Săteanu – contrabas.

„Albumul a fost lansat la Festivalul Artelor Ilva Fest de la Lunca Bradului – 29-31 iulie și a călătorit în august la Calafat și Târgu Jiu. Inspirația m-a purtat mai mult în zona socială. În ultimii doi – trei ani poate m-a stârnit creativ viteza cu care totul se mișcă în jur sau neatenția generală. Eram deja la finalul primului album („Natural”), aveam deja o parte din piese, dar am decis să le las să aștepte pentru un alt proiect, diferit ca abordare. M-am bucurat enorm când Victor Panfilov a fost interesat de orchestrație. Ne-am apucat de treabă în iunie 2020. Când Victor a găsit formula de concept unitar, ce instrumente vor fi folosite, care instrumentiști sunt cei mai potriviți, magia s-a produs. Când am ascultat cele dintâi variante țin minte că mi-am spus: «așa ceva nu am mai auzit». Am avut alături și doi profesioniști care au creat un concept grafic deosebit: Ovidiu Neagu – fotografii și Sergiu Mitrofan, grafică. Multe mulțumiri, tuturor!”, spune Dana Florian.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.