15 septembrie 2017 — Evenimente

Concert în grădina MNLR: Alexandru Andrieș

Invitatul de onoare al concertelor din grădina MNLR de vineri, 22 septembrie, ora 20.00, este binecunoscutul artist Alexandru Andrieș.
S-a născut la Braşov, pe 13 octombrie 1954. Prietenii îi spun „Alexe”. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, promoţia 1980. În prezent, Conferenţiar Doctor (profesor) la aceeaşi universitate. Este membru în Uniunea Arhitecţilor din România, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. 

Cel dintâi concert a avut loc în 1974, Club A, Bucureşti, iar cel dintâi disc în 1984, „Interioare”, Electrecord. Cel mai recent a fost lansat la 5 august 2011, „Incorekt”. Cunoscut pentru cântecele critice pe care le cânta la adresa regimului comunist, arhitectul Alexandru Andrieş, profesor la „Ion Mincu“, a luat 4 la proba de Matematică de la admitere. Nu are nici acum telefon, îl refuză de aproape 20 de ani, iar obţinerea unui interviu nu e treabă ușoară. Îi place să fie profesor (conferenţiar doctor) la Arhitectură. A început să cânte pentru că un prieten student l-a „obligat aproape” să asculte Beatles.

Alexandru Andrieș spune despre sine că este un om vesel, pentru că umorul este cea mai bună armă împotriva oricăror probleme. Pentru că toți cei de vârsta lui preferau să meargă la concerte decât să intre prin expoziţii sau să citească și-a dat seama că ar fi o idee bună să folosească muzica drept vehicul. 

„Mi-am dat seama că aşa ideile mele ar fi auzite de mai mulţi decât dacă aş face nişte picturi sau dacă aş scrie nişte cărţi. Aşa m-am apucat eu de «făcut cântece», iar ele au ieşit aşa pentru că aşa sunt eu. Explicaţia pentru succesul îndelungat, la care nici eu nu m-am aşteptat, cred că este sinceritatea. Iar felul meu de-a fi, glumeţ, m-a făcut să descopăr fabula, anecdota, în care să îmbrac părerile mele la adresa sistemului”, mărturisea într-un interviu Alexandru Andrieș.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto