3 noiembrie 2017 — Evenimente

Conferință de istoria artei „Sfârșit și început în escatologiile extrem-orientale”, cu Daniela Zaharia

Vă așteptăm la o nouă conferință de istoria artei, „Sfârșit și început în escatologiile extrem-orientale”, ce va avea loc marți, 7 noiembrie, orele 18.30, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (N. Crețulescu 8). Conferința va fi susținută de lect. univ. dr. Daniela Zaharia, directorul Departamentul de istorie antică, arheologie și istoria artei din cadrul Universității din București, cu numeroase studii și cercetări în domeniul cuturii orientale si extrem-orientale.

Primele opinii structurate în Europa post-iluministă cu privire la spiritualitatea extrem-orientală intepretează aceste îndepărtate civilizații ca un orizont imobil, ferit de angoasa schimbării, încrezător înainte de toate în soliditatea pragmatismului social, susținut de stabilitatea repetitivă a riturilor. Cosmogonia și apocalipsa, în sensul care ne este familiar în mitologiile și religiile vestice, sunt târziu detectate de savanții occidentali care studiază lumea orientului îndepărtat. Milenarismele, mesianismele, escatologiile sunt însă țesute adânc în cultura populară a Asiei răsăritene, îi hrănesc deopotrivă religiile majore, filosofiile și cunoașterea esoterică, îi alimentează imaginarul magic și adeseori fundamentează militantisme sociale și politice de o vigoare excepțională. Vom explora liniile de forță care animă aceste tradiții escatologice, de la apocalipsele daoiste la revoluțiile milenariste.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

 

 

 

Galerie Foto