Glisează meniul stânga/dreapta
6 februarie 2020 — Conferințe
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește Conferinţele Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România, miercuri, 19 februarie 2020, de la ora 17.00. Dan Pavel va susține conferinţa „Eseul și politica. Radiografia unui gen literar” în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
Dan Pavel (n. 30 iulie 1958), politolog şi jurnalist, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universităţii din București şi director al revistei de cultură și politică Timpul, este autorul mai multor lucrări orientate către analiza fenomenului politic şi a implicaţiilor acestuia asupra aspectelor culturale (şi nu numai) din lumea contemporană. Între acestea: „Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozelor cărţii” (1990), „Etica lui Adam. Sau de ce rescriem istoria” (1995), „Cine, ce şi de ce? Interviuri despre politică şi alte tabuuri” (1998), „Leviathanul bizantin. Analize, atitudini şi studii politice” (1999), „Democrația bine temperată. Studii Instituționale” (2010), „Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarism” (2017), „Războaiele neterminate din era Facebook” (2019). De asemenea, a tradus: Gabriel A. Almond, Sidney Verba, „Cultura civică. Atidudini politice şi democraţie în cinci naţiuni” (1995), Robert N. Bellah, Richard Madsen, William M. Sullivan, Ann Swidler, Steven M. Tipton, „Americanii. Individualism şi dăruire” (1998). Preocuparea pentru eseul cu tematică politică este o constantă în scrisul său.
De ce în România se acordă un loc prea puţin important eseului, în mod particular eseului politic? De ce este aproape ignorată, în practica scrisului de la noi, în cultura noastră, libertatea pe care acest gen o oferă? Epistemologic vorbind, tipul de cunoaştere pe care îl reprezintă eseul este unul despre a cărui valabilitate nu ar trebui să mai existe nicio îndoială. La aceasta se adaugă expresivitatea literară ce îi este, de obicei, caracteristică şi constituie unul dintre elemente care îi dau farmec şi îi asigură interesul. Există precedente ilustre în materie de eseu politic la nivel internaţional, dar şi românesc (de la John Locke la George Orwell şi de la Alexandru Odobescu la Constantin Noica), ceea ce constituie argumente mai mult decât convingătoare pentru a trata marile teme ale politicii româneşti şi internaţionale în eseuri în care arta literară şi ştiinţa să se îmbine în mod incitant, generator de răspunsuri, dar şi de noi interogaţii. Opţiunea personală a autorului pentru acest gen situat la graniţa dintre literatură şi filosofie este susţinută prin toate aceste argumente şi încă multe altele ce vor constitui bazele pledoariei la care vom asista.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!