Glisează meniul stânga/dreapta
2 mai 2024 — Conferințe
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 9 mai 2024, de la ora 13.00, la conferința „Ioan Bogdan – Un filolog printre convorbiriști”, susținută de Cassian Maria Spiridon, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8.
Ioan Bogdan, lingvist, filolog și istoric român, autor al unor studii referitoare la limba documentelor slavo-române și creator al filologiei slavo-române, s-a născut la 25 iulie 1864, în Șcheii Brașovului. A absolvit liceul în Brașov și studiile universitare la Școala Superioară din Iași. Licențiat în litere, a studiat limbile slave la Viena, Petersburg și Cracovia. A fost numit profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a fost decan. Membru al Societății de Istorie și Antichități din Moscova, la 31 martie 1892 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1903 a fost numit membru titular. A fost vicepreședinte al Academiei Române de două ori. A desfășurat o asiduă activitate de cercetare, descoperind numeroase manuscrise slavo-române: Analele de la Putna, Cronicile lui Macarie, Eftimie și Azarie, Codicele de la Tulcea. Studiile sale, ample comentarii privind probleme și fapte de limbă, se opresc în special asupra lexicului documentelor slavo-române. A contribuit la elaborarea primului regulament unic al facultăților de litere și filosofie din țară (1897).
Cassian Maria Spiridon s-a născut în Iași. A fondat noua serie a revistei Timpul şi a înfiinţat Editura Timpul, pe care o conduce şi în prezent. A fondat Poezia, revistă de cultură poetică, şi a fost inițiator, cofondator şi coordonator al Caietelor de la Durău. Din 1995 este director al revistei Convorbiri literare, Iaşi. Organizator și participant la mișcarea conspirativă din 14 decembrie 1989, de la Iași, a fost arestat de poliția politică și eliberat pe 22 decembrie 1989. Este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi. A debutat (în presa literară) în revistele Amfiteatru şi România literară. A publicat peste 70 de volume de poezie, critică, publicistică şi eseu. A primit Premiul Academiei Române pentru poezie, două premii ale Uniunii Scriitorilor din România pentru eseu şi alte numeroase premii şi distincţii. A fost distins cu „Meritul Cultural” în grad de Comandor. Este Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. Invitat şi participant la festivaluri naţionale şi internaţionale de poezie: Festivalul Internaţional de Poezie de la Medellin, Columbia, Bienala Internaţională de Poezie de la Liège, Belgia, Luna Culturii Româneşti de la Marsilia, Franţa, Întâlnirea Poeţilor Lumii Latine, Mexic, Festivalul Internaţional de Poezie de la Havana, Cuba, Festivalul de Poezie Li Bai – Du Fu, Tianshui, China (unde a primit Premiul Internaţional pentru Poezie), Festivalul Internațional de Poezie de la Sète, Festivalul Internațional de Poezia de la Varșovia ș.a. Poezia lui a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi publicată în volume distincte și în diverse antologii.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu