25 octombrie 2018 — Colocvii, seminarii și conferințe

Conferinţele Centenarului | Bucureşti – pas cu pas | arhitect Dorin Ştefan

Muzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei 64-66) vă invită pe 30 octombrie 2018, orele 18.30, la conferinţa arhitectului Dorin Ştefan, ce va prezenta momentele-cheie și personalitățile marcante ale arhitecturii românești.

Arh. Dorin Ştefan este absolvent arhitect diplomat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, Bucureşti (1975), doctor în arhitectură cu teza Privire asupra oraşului (o încercare de perspectivă post-structuralistă); Birou propriu de proiectare „D.S. Birou de Arhitectură S.R.L.” (din 1990), autor al unora dintre cele mai importante repere ale arhitecturii urbane contemporane din România, dar şi din întreaga lume (turnul Taiwan, arhitectură futuristă).

Secolul XX a însemnat pentru arhitectura românească o perioadă extrem de activă în ceea ce privește modernizarea și alinierea la standardele și tendințele europene. În prima parte orașele cunosc o transformare majoră, începând să apară clădiri somptuoase în centru, îşi fac apariţia primele încercări de planificare urbană, iar în a doua parte a secolului și satele încep încetul cu încetul să se modenizeze. Peisajul citadin a suferit modificări dramatice odată cu instaurarea regimului comunist, iar epoca post-ceaușistă a adus iarași schimbări urbane, din păcate de multe ori la limita kitch-ului.

Seria de conferinţe multidisciplinare are ca scop radiografierea evoluției societății și a culturii românești din ultima sută de ani, în contextul Centenarului Marii Uniri, aducerea în fața publicului larg a unor personalități marcante care vor aborda subiectele într-o manieră modernă, conferința propriu-zisă fiind însoțită de materiale video, foto inedite. După prezentarea conferențiarului, publicul va putea intra în dialog cu acesta într-o serie de discuții libere. Conferințele vor fi înregistrate și încărcate pe contul de Youtube al Muzeului, devenind atât o sursă importantă de educație non-formală, cât și un material video cu o importanță istorico-documentară. 

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Intrarea este liberă. Pentru informaţii suplimentare, trimiteţi un mesaj la adresa info.mnlr@gmail.com.  

 

Galerie Foto