1 mai 2021 — Evenimente

Corespondențe de mai #1 | Gala Galaction, portret de George Löwendal

,,O  mie de ani înaintea ochilor tăi sunt ca ziua de ieri care a trecut și ca o strajă de noapte. Tu îi faci să curgă, neîncetat; ei sunt ca un somn de dimineață. Ei sunt la fel cu iarba care trece: Dimineața crește și înflorește, iar seara se veștejește și se usucă.” (Psalmul 90 – Biblia sau Sfânta Scriptură, București, 1936)

Gala Galaction a realizat una din cele mai apreciate versiuni ale Bibliei în limba română, împreună cu pr. prof. Vasile Radu.

Alături de manuscrise, cărți, documente și obiecte care au aparținut scriitorilor români, MNLR deține și o bogată colecție de artă plastică, care dezvăluie interesul artiștilor față de scriitorii reprezentativi ai literaturii române, alcătuită din tablouri, acuarele, desene și sculpturi.

Printre piesele valoroase din punct de vedere artistic și istoric ale colecției, descoperim și portretul lui Gala Galaction, prozator, memorialist și traducător, profesor la universitățile din Chișinău și București și teolog, hirotonit preot.

Lucrarea din colecția MNLR, aflată astăzi în expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, evidențiază iscusința lui George Löwendal reflectată în portretistică.

Când redă figura umană, în diferite atitudini, pictorul reușește, prin puterea observației sale, să facă vizibil ceea ce este invizibil, urmărind să pătrundă în universal interior și să dezvăluie anumite trăsături.