11 ianuarie 2023 — Lansări de carte

„Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”, de Catia Maxim | Lansare de carte

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Eikon vă invită joi, 26 ianuarie 2023, ora 17.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a romanului „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”, de Catia Maxim. Prezenți la eveniment vor fi Aura Piha, Adrian Pârvu, Valentin Ajder și Catia Maxim. Intervenție muzicală: Alina Horez, vioară. Moderator: Loreta Popa.

„Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară” este un roman scris în perioada pandemiei, care aduce în fața iubitorilor de literatură și muzică figura lutierului Dumitru Cărbunescu, născut la 1892, în comuna Cărbunești (Prahova). Un destin îngemănat cu evenimente cruciale din veacul XX (Primul și Al doilea Război Mondial), culminând cu prăpădul bolșevic. Bazat pe relatări ale nepoatei sale, Teodora Cărbunescu, pe câteva însemnări ale fiului său, violonistul și dirijorul Mircea-Eugen Cărbunescu, dar, mai ales, pe o amplă documentare, romanul Cronica unui lutier e un omagiu adus unui lutier român, autor a patru sute de viori, treizeci de viole și trei violoncele. Puțini știu că Dumitru Cărbunescu a construit, printre altele, trei viori pentru George Enescu și o vioară pentru violonistul Jacques Thibaud. „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”, o pledoarie pentru valorile perene ale culturii universale, un îndemn de revenire la repere autohtone, un elogiu adus muzicii clasice. Un recurs la frumos și armonie.

Catia Maxim s-a născut la 27 noiembrie 1957, la București. Absolventă a Facultății de Litere, secția Română – Franceză, din cadrul Universității București, după stagiul la o școală dintr-o comună din județul Giurgiu, predă limba română în câteva școli din București. Ia examenul de definitivare în învățământ, apoi participă la un concurs pentru obținerea unui post de corector la Editura Ion Creangă, unde desfășoară o susținută activitate. După un timp, câștigă prin concurs un post de redactor și începe să redacteze cărți pentru copii, printre care și piesa în trei acte a lui Matei Vișniec, „Țara lui Gufi”. În anii ‘90 părăsește sistemul editorial și se dedică scrisului. Catia Maxim debutează în 2007 cu romanul „Încă un pas”. Urmează „Clipe salvate”, „Ghici pe cine iubesc eu?”, „Între timpuri”, „Îngerii din Moscopole”,„Îngerii din Moscopole. Exilul”, „Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate”, „slow motion”, „Altarul din Carcera Oarbă”, „Sipetul cu îngeri”. Publică povestirea Visul în antologia Balaurul și Miorița (Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu) și texte inedite în revistele Cervantes, Tribuna literară, Actualitatea literară, Lumina, Contact Internațional, Timpul etc. Un proiect al Editurii Bata Press din Skopje, de traducere a trilogiei „Îngerii din Moscopole”, e aprobat de Ministerul Culturii din Macedonia și astfel e publicată varianta macedoneană a trilogiei.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!