Glisează meniul stânga/dreapta
18 ianuarie 2021 — Evenimente
În episodul de astăzi al rubricii „De bine, de rău” criticul Cosmin Ciotloș ne vorbește despre opera și personalitatea lui Mateiu Caragiale, de la a cărui moarte s-au împlinit, pe 17 ianuarie, 85 de ani.
Amintind în treacăt câteva amănunte despre biografia stranie a autorului sau despre mai puțin cunoscutele, dar pasionantele scrisori trimise în tinerețe colegului său de liceu N. A. Boicescu, Cosmin Ciotloș îți propune să lase deoparte profilul faptelor, al accidentelor vieții, pentru a se opri asupra a ceea ce reprezintă marea carte a lui M. Caragiale, „Craii de Curtea-Veche”, apărută în 1929.
„O scriere iubită, gustată, care se plasează, într-un soi de panoplie a romanului românesc, pe unul dintre locurile fruntașe.”, ne spune criticul literar. Romanul-etalon al unui autor tușant, atașant, care a declanșat fanatisme, a suscitat atenția tuturor criticilor de bună calitate, care au lăsat, în aproape un secol de posteritate a autorului, contribuții în varii forme, întru buna înțelegere a operei lui Mateiu Caragiale. De la Călinescu la Cioculescu, Nicolae Manolescu, Ion Vianu, Alexandru George și mulți alții.