6 aprilie 2020 — Educație muzeală

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 13

Episodul 13, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Maria Tănase și Tudor Arghezi sau despre întâlnirea dintre doi maeștri, o maestră a cântului și un maestru al cuvântului. Astfel putem rezuma întâlnirea de astăzi cu Mărțișorul și cu colega noastră Dorothea Nicolescu.

Maria Tănase a fost mereu unul dintre cei mai de seamă oaspeți ai Mărțișorului, „nelipsită” în vremea cireșelor și a strugurilor, dar și în vremurile grele care au marcat existența familiei Arghezi în perioada 1950-1954, când acesta nu a mai putut să publice, Maria Tănase dovedindu-se atunci una dintre prietenele sale adevărate. O fire îndrăzneață, lipsită de timiditate, aceasta a tras clopotul de bronz al casei și la bine, și la greu. A participat și la mesele și petrecerile îmbelșugate ale familei, dar a fost alături acesteia și într-o perioadă de lipsuri grele, când s-a aflat la limita supraviețuirii. Gesturile ei din vremurile grele „au rămas în istoria Mărțișorului scrise cu litere de aur”, mărturisea Baruțu.

Tuturor ne-ar fi plăcut să fim martorii unor vremuri în care Mărțișorul fremăta de viață, de oameni tineri și frumoși, în care gărdina era tot mai prosperă, iar oaspeții la fel, vremuri în care poetul nostru își scria opera și în care asculta muzică la patefonul, pe care și astăzi îl păstrăm în casa în care porțile și ușile vă sunt deschise mereu și în care vă așteptăm cu nerăbdare cât mai curând. Pentru moment, însă, vă invităm să ascultați o poveste de colecție, care vă va readuce în acele vremuri.

Iată și materialul de astăzi:

https://youtu.be/KXlHW2z95dg

Credite foto:
editiadedimineata.ro/maria-tanase-s…asati-in-pace/
Material video filmat și editat de Andrei Nicolescu.