8 aprilie 2020 — Educație muzeală

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 15

Episodul 15, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Claudia Millian a fost șocată când l-a zărit pentru prima dată pe autorul „Romanțelor pentru mai târziu” (1908), la un bal mascat organizat de Tinerimea Română, în toamna anului 1909: „Era mare cât o piesă de muzeu”, opusul a tot ce își imaginase vreodată că ar putea fi autorul acestor versuri: blond cu ochi albaștri, subțirel, o fire palidă și retrasă, și, în fapt, opusul a tot ce era de fapt Ion Minulescu.

Se apropie data de 11 aprilie, o dată semnificativă pentru povestea de dragoste trăită de Ion Minulescu împreună cu soția sa, Claudia Millian: la data de 11 aprilie 1914 are loc uniunea oficială dintre cei doi. Povestea lor de dragoste mai este marcată de data de 11 aprilie a anului 1910, când Ion Minulescu publică poemul „Odeletă”, dedicat „celei mai blonde”, în „Falanga literară și artistică”, la nu foarte mult timp după ce s-au cunoscut, dar înainte de a se încheia divorțul dintre Claudia Millian și soțul ei la acea vreme, Chrsitea N. Dimitrescu Cridim, iar mai apoi de data de 11 aprilie 1944, când Ion Minulescu moare.

Astăzi colegul nostru Adrian David vă invită să descoperiți începutul poveștii de dragoste al unuia dintre cele mai celebre cupluri din istoria literatură românești, două prezențe importante în epoca în care au trăit, ale căror istorii le păstrează unul dintre cele mai elegante apartamente interbelice din Bucureștiul de astăzi.

Material video filmat de Adrianda David și editat de Andrei Nicolescu.