11 aprilie 2020 — Educație muzeală

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 17

Episodul 17, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Doi prieteni, personalități ilustre, o prietenie reală de un sfert de secol și o frumoasă poveste care a unit și mai mult cele două spirite înalte: Tudor Arghezi și Valeriu Anania.

Astăzi, colega noastră Marieta Mihăiță vă povestește unul dintre cele mai importante momente care a consolidat această prietenie, așa cum și-o amintește în memoriile sale Valeriu Anania, iar mai jos redăm amintirile lui Baruțu, fiul lui Arghezi, care la rândul lui povestește întâmplarea din preajma anului 1952, când vremurile puneau la mare încercare prieteniile și oamenii și fiecare gest bun valora imens.

„Cu toate acestea, au existat și câteva excepții, puține, dar definitive pentru memoria noastră. Una dintre aceste excepții a fost venirea, într-o dimineață, a călugărului Anania: însă nu era singur. Ne aducea o capră albă, cu ochii tandri, cu behăitul tremurat în acorduri gospodărești. Mama a plâns la prima mângâiere a caprei, care și-a lăsat capul blând și filosofic în palmele ei. Tata își regăsea în adâncurile sufletului o ascendență pământeană străveche, ecou probabil al unui sentiment gorjan reînviat atât de prezența caprină, cât și de darul aproape sacerdotal… Călugărul Valerian Anania venea cu capra din părțile oltenești, intuind realitățile crude ale vieții în Mărțișor… I s-a dat caprei numele Bița, că era albă ca o năframă și curată ca spuma laptelui.

Bița a fost găzduită în camera de serviciu din fundul fostului garaj, unde i s-au pus paie pentru dormit și i s-a făcut un jgheab pentru scurgerea lichidelor inevitabile. În scurtă vreme, noi toți ai casei ne întreceam în căutarea și găsirea tuturor adjectivelor majore pentru delectarea limbii și prețuirea gingașelor ei cochetării, când o scoteam la păscut. Câinii au primit-o și ei, dând generso din cozile lor tărcate… Bița devenise un nou membru al familiei, alături de pisici, găini, cocoși, gâște și bibilici. Bița era a noastră, iar noi, copleșiți de tandrețea ei, curtezanii ei spirituali…”

Credite foto: www.ramnicuvalceaweek.ro/povestea-tan…ia-clujului/
Material video filmat și editat de Andreas Mihăiță