4 aprilie 2020 — Educație muzeală

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 9

Episodul 9, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

„Am căpătat la Paris gustul ieșirii la cafenele. Întors în țară, abia la Capșa și Oteteleșanu am devenit și eu cineva pentru că eram pe un tărâm virgin care abia aștepta să-mi arunc sămânța.” (Ion Minulescu)

Astăzi Adrian David vă propune o scurtă incursiune în copilăria, adolesența și viața boemă de la Paris din vremea studenției a unei personalități fermecătoare. Nu a fost un copil exemplar, nici nu și-a dorit să fie vreodată astfel. Corigent și repetent în liceu, Ion Minulescu a fost o fire independentă încă de mic, citea doar ceea ce își dorea și îi făcea plăcere.

Deși mama sa spunea despre romanul „Corigent la limba română” că băiatului său „nu i-a fost rușine să-și trâmbițeze fapta”, povestea de astăzi ne demontează unul dintre miturile literaturii române: corigența sa la limba română a fost doar o faptă imaginată de corigențele sale la limba latină, limba elenă, chimie, matematică, limba franceză.

Mai târziu este exmatriculat de la Facultatea de Drept din București, însă ca recompensă este trimis la Paris pentru a-și continua studiile în acest domeniu. Astfel, ajunge Ion Minulescu „acolo unde cerea firea sa să fie” și tot acolo începe viața sa boemă. Ajunge la Paris în vremea când la mare modă sunt cafenelele și cabareturile, face senzație printre parizieni fiind mereu la modă, îmbrăcat în mătăsuri, și reușește să se împrietenească cu numeroși scriitori și artiști care se vor distra din banii lui Minulescu. Citește, însă, tot ce-i cade în mână, vizitează cele mai importante expoziții internaționale, descoperă cultura franceză îndeaproape și trăiește printre nume de scriitori și artiști celebre astăzi.

Portretul de astăzi e un parcurs în viața sa pariziană, iar detaliile dintre cele mai puțin cunoscute vizitatorilor noștri. Cum a ajuns Ion Minulescu ca din elevul corigent la limba franceză să devină un exponent al culturii franceze, iar mai târziu să primească chiar Medalia Legiunii de Onoare pentru promovarea limbii și literaturii franceze din partea Guvernului Francez aflăm împreună astăzi.

Credite foto: Arhiva Casei Memoriale „Ion Minulescu și Claudia Millian”, MNLR
Material filmat de Adriana David și editat de Andrei Nicolescu.