8 iunie 2024 — Seri de poezie și muzică

„De vorbă cu poeții”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 14 iunie 2024, de la ora 18.00, la un eveniment dedicat poeziei și muzicii. „De vorbă cu poeții”… este o întâlnire cu Ovidiu Mihăilescu și Alexandru Turcu, care au decis să vorbească lumii despre adevărata poezie, aceea care contează, care hrănește sufletul, care îndură timpul, dar și despre muzică.

Născut la Câmpina în 1962, Ovidiu Mihăilescu a terminat Facultatea de Transporturi în 1987. S-a îndrăgostit de muzica folk ascultându-i pe Mircea Baniciu și Valeriu Sterian. Nu se consideră poet, deși scrie poezie de la 17 ani. A luptat mereu pentru a aduce valorile la cotele normalului, apele în matca firească, muzica adevărată acolo unde îi este locul şi cuvintele în inima unei cărţi. Crede că folkul e o formă vie, evoluează, împleteşte acordurile chitarei cu poezia de bună calitate. Când se gândește la poezie îi vin în minte versurile unor poeți precum George Topârceanu, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu. „În urma noastră rămâne poezia. Suntem trecători, este evident, dar în urma noastră rămâne tot binele pe care îl facem, tot frumosul pe care îl propagăm. Rămâne ce am construit în sufletele celorlalți. Sunt oameni care ne ating, oameni care ne ridică, ne ajută să vedem mai bine, ei rămân”, afirmă Ovidiu Mihăilescu. „Poezia este un fel de sfințenie laică, e cel mai genial joc pentru oameni mari, e gimnastica de zbor a sufletului. Ca muzica, ea ne apropie de divin, dar și de umanul cel bun. Cum bine spune un prieten comun, poeții scot diamantele verbului din mina sufletului și ne dau prospețime de sentiment și trăire. Iar limba română, așa cum o moștenim de la Eminescu, e sfântă. E modul în care ne rostuim rostul rostirii în lume”, spune artistul.

Alexandru Turcu este secretar literar la Teatrul de Comedie. Înainte de a urma Facultatea de Jurnalism, a făcut parte din clasa de Teatru de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, iar această iubire pentru scenă l-a motivat să studieze cu seriozitate, luându-și diploma de master în Teatrologie în cadrul UNATC. A lucrat cinci ani la Radio3net – Florian Pittiș, unde a făcut o echipă bună cu Ovidiu Mihăilescu, iar după aceea a intrat în familia Teatrului de Comedie. „Poeziile adevărate sunt legate de momente, de trăiri și de a reuși să le exprimi. De multe ori omul are trăirile acestea, dar nu este dăruit cu această capacitate de exprimare. Oamenii simpli au simțit nevoia de poezie și au scris versuri, chiar dacă noi, astăzi, de la înălțimea criticii literare de astăzi considerăm că nu mai sunt poezii, că-s niște versificări slabe, cred că dacă ne întoarcem către sursele poeziei ne dăm seama că poezia este o stare, de fapt. O stare care ține și de ce zice Freud, de subconștient, de inconștient, de refulări, de defulări, de tot ce ține de aparatul nostru psihic (…) Așa cum au ajuns până la noi acele notații din Evul Mediu, cum au rămas și partiturile, poezia scrisă este un cod, este o codificare a sentimentelor și trăirilor unor oameni. Stăm și ne gândim la un moment dat ce are valoare mai mare, care poezie este mai valoroasă decât cealaltă? Aici intervine critica literară, intervine istoria literară, intervin atâtea lucruri care parcă țin să nu mai aibă legătură cu sufletul omului respectiv. Într-o emisiune a lui Grigore Leșe am auzit spunându-se că întrebarea cea mai importantă în momentul în care culegi un cântec este din ce suflet a izvorât”, mărturisește Alexandru Turcu.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!