6 decembrie 2021 — Spectacole de teatru

„DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 16 decembrie 2021, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la avanpremiera spectacolului „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu, și la premiera de miercuri, 22 decembrie 2021, tot de la ora 19.00.

Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman.

Dramatizarea și adaptarea după scrieri de Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu: Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu. Spectacolul este atins de aripa regizoarei Cătălina Buzoianu.

Cătălina Buzoianu a fost premiată de nenumărate ori pentru spectacole memorabile, în ţară sau în străinătate. A fost decan al Facultăţii de Teatru (UNATC) după 1990. A scris cărţi despre teatru, despre oamenii de teatru, despre personaje de teatru. Cătălina Buzoianu a fost iubită atât de spectatori, cât și de propria breaslă. După o carieră de peste 40 de ani, cu peste 100 de mari spectacole puse în scenă, regizoarea a renunţat la teatru imediat după premiera cu „Scamatorul din Lublin“, de la Teatrul Evreiesc. A murit la 3 august 2019, la 81 de ani, cu mândria celui din urmă spectacol ce-i purta semnătura, la Muzeul Național al Literaturii Române, „Am iubit iubirea”.

Spectacolul „Am iubit iubirea”, conceput de Roxana Guttman, cu ajutorul Cătălinei Buzoianu, jucat de câțiva ani în Mansarda MNLR, a pus în lumină adevărurile Ninei Cassian, așa cum aceasta le-a mărturisit în scrierile sale, și a fost realizat cu multă iubire. „Cuvintele mor când nu sunt citite, când n-ai cui să le spui. Cred că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de «cuvintele închise într-o carte». De carte, de artă, de cultură. E vital să ne redescoperim, să ne regăsim (cu stupoare, uimire și chiar durere, uneori) în VIUL dintre coperțile unei cărți, în VIUL dintre culorile unui tablou, al unei piese de teatru. E șansa noastră de a ne salva, evadând într-o altă realitate, care e tot a noastră. Așa cred. Așa simt”, mărturisește Roxana Guttman. De aici și „facerea” și „desFacerea” lumii. „«DesFacerea lumii» este o continuare firească a primului nostru spectacol «Am iubit iubirea», și, cu siguranță, vor fi seri în care le vom juca pe amândouă, ca pe un întreg. Pentru că mi-a ieșit în întâmpinare și ne-am contopit «turnurile noastre de fildeș» și le-am transformat într-unul singur cu aripi de înger, la Muzeul Național al Literaturii Române”, afirmă Roxana Guttman. Inserțiile poetice ale lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu vin să pună degetul pe rana prezentului, căci amândoi au simțit, au văzut cu ochii minții, premonitoriu, ceea ce lumea face și desface astăzi.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Numărul maximum de persoane este 10. Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).