13 ianuarie 2021 — Evenimente

Despre scris și traduceri cu Bogdan Ghiu

Bogdan Ghiu, unul dintre cei mai importanți traducători ai momentului, vă așteaptă vineri, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, începând cu 15.30, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, pentru un ghidaj tematic, dedicat scriitorilor români care au fost și traducători.

La întâlnirea de vineri, Bogdan Ghiu va intra în dialog cu Luana Stroe despre cel mai recent volum al său – „Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (Contracriza 2)”. Un amestec de eseu, jurnal și „reportaj de idei”, cartea se axează pe un subiect actual – criza generată de pandemia Covid – 19 și perspectiva asupra modelelor lumii actuale.

„Cartea de față este, așadar, și o ambițioasă încercare de «sincronizare» locală, de «branșare» la marea febră intelectuală care marchează deja, mai puțin vizibil (de) aici, actualul moment, criza de față fiind analizată și ca un foarte important «moment filosofic», fiind marcată inițial de «cearta filosofică» dintre Giorgio Agamben și Jean-Luc Nancy, dar dovedindu-se a consacra definitiv pertinența analizelor lui Michel Foucault, de la igienismul începuturilor capitalismului până la guvernamentalitatea neoliberală actuală. «Momentul filosofic» actual este însă discutat și din perspectiva și cu instrumentele altor doi gânditori importanți, Bruno Latour și Antonio Negri.” (Bogdan Ghiu)

Participarea se face în baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau la tel. 0736 598 451.

Întâlnirea de vineri, 15 ianuarie 2021, de la sediul expozițional al Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8, face parte din proiectul Zilele Culturii Române la MNLR, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.