17 august 2022 — Expoziții temporare

Despre tinerețe în literatura română | expoziție MNLR în Plaza România

17 – 31 august 2022, Calea Vitan 55-59

Despre starea de spirit numită tinerețe vom povesti în noul proiect expozițional pe care Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) l-a pregătit pentru vizitatorii centrului comercial Plaza România (Bd. Timișoara 26).

Portretul adolescentului Mircea Eliade sau manifestul lui Ion Vinea creionează atitudinile firești ale tinereții, caracterizate prin dorința de a cunoaște, de a călători, de a (se) descoperi și de a revoluționa lumea scrisului.

„V R E M

minunea cuvântului nou şi plin de sine; expresia plastică strictă şi rapidă a aparatului Morse”, afirma Ion Vinea, iar acest manifest a inspirat generații de tineri în regăsirea amprentei personale în scris.

Prezentările autorilor și ale personajelor sunt însoțite de citate mai puțin cunoscute din literatura română, având ca temă tinerețea, precum și de două texte semnate de Adeline Layer (Franța), care desfășoară un intership la MNLR.

Echipa MNLR a ales această temă pentru a marca, totodată, Ziua Internațională a Tineretului,  desemnată de Adunarea Generală a ONU la 12 august. Tema anului 2022 este „Solidaritatea intergenerațională: crearea unei lumi pentru toate vârstele” (https://www.un.org/development/desa/dspd/2022/07/iyd-6/), considerată o cheie pentru dezvoltarea sustenabilă.

Pentru mai multe detalii, scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp, la 0736.598.451.

 

Echipa: Daniela Băbu, Radu Băieșu, Andra Ispas, Adeline Layer, Monica Lazăr, Loreta Popa
Foto: Dan Vatamaniuc
Multimedia: Alex Ursu
Redactor: Olimpia Novicov
Coordonator: Gabriela Toma