12 ianuarie 2018 — Evenimente

Dezbatere | „O propunere de corpo-etică feministă: masculinități și filosofia diferenței sexuale”, Ovidiu Anemțoaicei

Joi, 18 ianuarie, la ora 19.00, vă invităm la o dezbatere pe marginea cărții O propunere de corpo-etică feministă: masculinități şi filosofia diferenţei sexuale de Ovidiu Anemțoaicei, volum apărut la Editura Tracus Arte, în 2017. Evenimentul va fi moderat de Vasile Ernu și-i va avea ca invitați pe Ovidiu Anemţoaicei, Veda Popovici și Vasile Mihalache. Evenimentul va avea loc în Sediul expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8.

„Demersul lui Ovidiu Anemțoaicei merită respect și o reflecție aprofundată. În loc de a face din diferența între femei și bărbați un motiv de dezbateri inutile și de simple aserțiuni sociologice, el încearcă să elucideze problematica identității sexuate masculine și a modului în care aceasta poate să se localizeze în relație cu identitatea sexuată feminină și cu aspectul său matern. Astfel, el oferă o contribuție valoroasă la dezvoltarea nu doar a identității bărbatului, ci și a relațiilor între bărbați și femei la nivel individual și colectiv.”
Luce IRIGARAY

„Dacă ai vrut să înțelegi vreodată de ce atingerea a două labii este un sex antimasculinist, aici găsești un manual erotic și etic care te va tulbura. Ce face cartea? O dată, vei fi invadat/ă de o imensă fidelitate față de corpul matern, care va fi întrupată în construcția unei bărbății antidominatoare și egalizante. În al doilea rând, vei fi martorul unei munci intelectuale fascinante, care va trasa o genealogie a întâlnirilor teoretice contemporane între diverși teoreticieni feminiști, queer și ai genului.”
Bogdan POPA

„Era nevoie de o astfel de carte în România, pentru că aproape nimeni n-a avut curajul și răbdarea aprofundării unei astfel de teme, în special din punct de vedere filosofic.”
Nona RAPOTAN

OVIDIU ANEMȚOAICEI (n. 1981, Piatra-Neamţ) a absolvit în 2004 ştiinţe politice la SNSPA (Bucureşti), ulterior masteratul şi doctoratul în studii comparate de gen la Central European University (Budapesta), şi a lucrat ca inspector/consilier (2005-2006) şi consilier personal al secretarului de stat (2009-2010) în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (Ministerul Muncii). În perioada 2009-2016 a implementat proiecte co-finanţate din fonduri structurale europene în cadrul a mai multor instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale implicate în sprijinirea persoanelor şi comunităţilor marginalizate. A publicat articole în reviste naţionale şi internaţionale în domeniul teoriei de gen şi, ca cercetător naţional, a contribuit la elaborarea de diverse rapoarte europene şi la redactarea de ghiduri şi manuale naţionale ce abordau egalitatea de gen şi economia socială. În 2015 a cofondat Editura şi Librăria Hecate.