24 octombrie 2017 — Evenimente

Dezbatere pe marginea cărții „Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România”

Joi, 26 octombrie 2017, ora 19.30, MNLR vă invită la o dezbatere pe marginea cărții Iuliei Popovici, Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România, apărute la Editura Idea Design & Print 2017. Evenimentul va avea loc în Sala Perpessicius a Sediului expozițional MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8. Inviţaţii acestei întâlniri moderate de Vasile Ernu sunt Iulia Popovici, Raluca Voinea și Theodor-Cristian Popescu.

„Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România este concentrată aproape exclusiv asupra a ceea ce eu privesc drept contribuția fundamentală, până acum, a teatrului independent asupra scenei din România, în termeni de estetică, proces de lucru și relație spectatorială: practicile și tehnicile documentare, sub formele lor sociale, politice, educaționale, comunitare. Și nici această arie nu o epuizează (nici nu încearcă, nici nu poate), sfârșind astfel prin a fi nedreaptă cu mai toată lumea de pe scena independentă. Dar nu e decît prima mea carte despre independenți…”. (Iulia Popovici)

Iulia POPOVICI este ziaristă, critic și curator de arte performative. Redactor la săptămânalul „Observator cultural”, a lucrat anterior, timp de şase ani, la cotidianul „Ziua” și a publicat/ publică în „IDEA artă + societate”, „Long April”, „Criticatac.ro”, „Arta”, „Dilema Veche”, „România curată”, „Studia Dramatica” (România), UBU, „Bruit du Monde” (Franța), „Szinház” (Ungaria); „Dialog, Teatr” (Polonia), „Bilten” (Croația), HowlRoun.com, Critical Stages etc. Din 2011, este co-curator al Platformei Independente de Artele Spectacolului din cadrul Festivalului Temps d’Images, Cluj, iar în ultimii ani a fost curatorul mai multor evenimente de teatru și dans din România și Polonia. A fost expert evaluator în multiple sesiuni de finanțare culturală organizate de AFCN, Ministerul Culturii și Centrul Național al Dansului Bucureşti. Este membră în Consiliul director al ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. A publicat cartea Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, 2008), a contribuit la mai multe volume colective și a editat/coordonat antologiile bilingve New Performing Arts Practices in Eastern Europe/Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est (Editura Cartier, 2014) și The End of Directing, the Beginning of Theatre-Making and Devising in European Theatre/Sfârșitul regiei, începutul creației colective în teatrul european (Editura Tact, 2015), ambele comisionate de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Galerie Foto