4 decembrie 2020 — Uncategorized

Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în perioada 7 – 14 decembrie 2020, la sediul MNLR  din Calea Griviței 64-66, expoziția documentară Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare, eveniment care marchează 180 de ani de la apariția revistei și aduce în atenția publicului personalitatea complexă a lui Mihail Kogălniceanu. Expoziția constă în 25 de panouri grafice și va putea fi vizualizată, din 7 decembrie, și în format on-line, aici.

Mihail Kogălniceanu (6 septembrie 1817, Iași – d. 20 iunie 1891, Paris), scriitor, jurnalist, memorialist, diplomat și om politic. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societății Literare Române (1866), devenită, în 1867, Societatea Academică Română, al cărei președinte a fost între 1887 – 1890. Colaborator apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cei doi oameni de stat au întocmit împreună un amplu plan de reforme care vor pune bazele constituirii statului român modern. Președinte al Consiliului de Miniștri, titular la Ministerul de Interne și Ministerul de Externe, Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai importanți demnitari ai generației sale. În timpul mandatului său la conducerea Ministerului de Externe, România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman, la 9 mai 1877. Personalitate cu vastă experiență politică și diplomatică, a fost unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Liberal. Totodată, Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai veacului al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei naționale și dezvoltarea literaturii românești. În acest sens, a fondat revista Dacia Literară (Iași), iar în articolul inaugural a sintetizat idealurile scriitorilor pașoptiști, punând astfel bazele curentului cu același nume.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 7– 14 decembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă și se face în baza unei programări la numărul de telefon 0762 671 698.