3 februarie 2022 — Expoziții

Dragoste la prima lectură | expoziție MNLR în București Mall Vitan

14 – 28 februarie 2022, Calea Vitan 55 – 59

V-ați îndrăgostit vreodată la prima lectură? Dacă nu, vă invităm să parcurgeți poveștile și  întâmplările relatate în scrisorile în care iubirea (în nenumăratele sale ipostaze) străbate fiecare cuvânt. Prin această expoziție, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu București Mall Vitan și în colaborare cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, sunt marcate zilele importante la nivel național și internațional dedicate sărbătoririi iubirii.

Totodată, prin acest proiect expozițional, aducem în atenția publicului importanța Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorite în acest an pentru prima dată în România, în 15 februarie. Astfel, expoziția este o invitație la descoperirea unui alt sens dat lecturii: o citire a realității celuilalt, în care pătrundem curioși, uimiți și captivați. Îndrăgostitul, citind universul celuilalt, îl vede ca pe ființa care-i „umblă prin minte”, „vârtej poetic”, „o mare care se depărtează de țărm”, „acea rugăciune pe care un om nu mai vrea s-o spună și altora”; descoperă „frumusețea stranie”, misterioasă.

Schimbul de scrisori și cărți poștale între dramaturgi renumiți și actrițe celebre (Aurel Baranga – Marcela Rusu, Victor Ion Popa – Maria Mohor), între scriitori și ființele care i-au inspirat și despre care au scris (Aurel Dumitrașcu – T.), iubiri care s-au transformat în frumoase prietenii (Emil Cioran – Ecaterina Săndulescu), afinități și dialoguri productive, inspiraționale (Camil Petrescu – Cella Serghi, Marin Preda – Aurora Cornu) se vor derula ca un film în fața vizitatorilor centrului comercial.

_______________

Echipa proiectului

Muzeografi: Daniela Băbu, Radu Băieșu, Monica Lazăr, Oana Oros, Loreta Popa, Mihaela Stanciu, Anni Udrea

Programe: Gabriela Toma

Patrimoniu: Eugenia Oprescu, Andra Ispas

Creație grafică: Antoanella Bănciulescu

Multimedia: Alex Ursu

Fotografii: Dan Vatamaniuc

Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș

Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, la sediul București Mall Vitan (Calea Vitan 55 – 59).

Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să trimiteți un mesaj, prin WhatsApp, la numărul 0736.598.451.