16 iunie 2021 — Lansări de carte

Dublă lansare de carte – „Carte cu scriitori” și „Loc de oftat”, de Laurențiu Ciprian Tudor

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 25 iunie, de la ora 17.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la dubla lansare a cărților „Loc de oftat”, Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2021, și „Carte cu scriitori”, Editura „Creator”, Brașov, 2020, ce poartă semnătura Laurențiu-Ciprian Tudor. Participă: Liliana Ursu, Florin Caragiu, Dumitru Manolache. Moment artistic susținut de cantautorul Ovidiu Mihăilescu și Mira Maria Popa, harpă, elevă la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”.  Moderator: Loreta Popa.

Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și consilier educațional. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014 şi membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din 2011. A iniţiat şi coordonează, din 2007, împreună cu poeţii Adrian Munteanu şi Cătălin Stanciu (sub coordonarea scriitorului Daniel Drăgan şi a Fundaţiei Culturale „Arania”), Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov care organizează lunar evenimente culturale. Este secretar de redacție la Revista literară „Libris” și redactor colaborator la Revistele „Astra” și „Tribuna”. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum șapte volume de poezie: „Teama de cerc și fuga după aripi” (2003), „Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme” (2004), „Apostolul verilor” (2007), „Capul cu păsări” (2012), „Nervi” (2014), „Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc” (2017) și „Jurnal de cuplu. A Couple’s Diary” (2019), volum bilingv, traducerea în limba engleză fiind realizată de poetele Liliana Ursu și Tess Gallagher. Pe lângă acestea, semnează două cărți de dialog: „Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan” (2009) și „365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor” (2019), un volum realizat împreună cu scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi. Laurențiu-Ciprian Tudor este prezent în antologii, reviste culturale, obținând distincții și premii importante.

Limpezime, claritate, emoție, empatie, adevăr, frumusețe, talent. Acestea sunt criteriile de care ține seama Laurențiu Ciprian Tudor atunci când scrie. „Pe la 14 ani am scris primele versuri, din ambiție. Treptat, scrisul a devenit melancolia mea surâzătoare, loc de autocunoaștere, de explorare a lumii și a sinelui, terapie și vânare de stări de grație: pentru că scriind menții jarul sentimentelor, aprinzi focuri și intri în infinit (ca în transă). Acum scrisul pentru mine e, mai ales, un mod de a face inocența militantă, un mod de a atinge o ars vivendi, o încercare de mă întoarce acasă: în fericire/rai”, mărturisea poetul într-un interviu.

Liliana Ursu scria despre poezia lui Laurențiu Ciprian Tudor că amintește de „puterea îndoită a aripii scrise. El zboară cuvântul. Știe că va da socoteală de fiecare vers al său și se vrea mereu aproape de respirația lui Dumnezeu, luând poezia drept izvor de inocență, dăruire și iubire”.

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Galerie Foto