30 august 2023 — Lansări de carte

Dublă lansare de carte Olga Delia Mateescu

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 7 septembrie 2023, de la ora 18.00, în Grădina MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), evenimentul de lansare a volumelor „O pasăre rară” și „Amintiri IATC” de Olga Delia Mateescu, apărute la eLiteratura și Editura Tracus Arte.

Invitați: Eugen Cristea, Liliana Popa, Tudor Gheorghe Calotescu, Vasile Poenaru, Gina Micloș, Loreta Popa. Participă, de asemenea, și Dinu Grigorescu, Radu F. Alexandru, Emil Lungeanu.

Olga Delia Mateescu s-a născut la 6 noiembrie 1949 la Livezile, în judeţul Bistriţa – Năsăud, fiind fiica actriţei Aura Râmniceanu şi a medicului Igor Volosievici. În anul 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dem Loghin. A creat și interpretat nenumărate roluri pe scena Naţionalului bucureştean, unde a activat vreme îndelungată, a jucat în filme pentru marele şi micul ecran, a scris şi regizat piese de teatru, a scris volume de teatru şi proză scurtă, a avut participări la producţii radiofonice. „Mi se părea că scriitorul sau compozitorul este un fel de divinitate, un om în faţa nemărginirii înarmat doar cu sunetul sau cuvântul. De altfel, scrisul este cea mai mare libertate pe care am putut să o am”, afirmă Olga Delia Mateescu. De la primele volume de teatru care au văzut lumina tiparului purtând semnătura sa, „Capricii”, „Urme”, „Statuia Libertății”, „Medeea în război cu timpul”, „Ferma de struți”, „Câinele doctorului”, „Vorbirea. Joc al identității”, „Teatru”, vol. I, II, până la „Țara de fum – Cinci piese de teatru”, Olga Delia Mateescu recunoaște că „scriind teatru, am devenit conștientă de diferențele uriașe dintre punctul de vedere al actorului de pe scenă și cel care gândește un text sau un spectacol. Am descoperit lucruri pe care nu știam că le-am scris”.

„Zeci de ani am trăit convinsă că am o chemare, că tot ceea ce facem la teatru are valoare, o seară în sală este ca o spovedanie pe care o faci divinului din tine. În ultimul timp parcă nu mai simt asta, e o goană grăbită către ceva care este din ce în ce mai departe. Mereu am văzut o apropiere între scenă și biserică, cântând în biserică am impresia că solul se ridică cu noi toți cei prezenți într-un aer pur ca de munte!”, scrie Olga Delia Mateescu în cartea ei „O pasăre rară”, apărută la eLiteratura.

Intrarea este liberă.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Urmăriți lansarea aici: