17 noiembrie 2020 — Evenimente

Editura MLR la Târgul de carte Gaudeamus | ediție on-line

S-a dat startul celei de-a 27-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus, care se va desfășura exclusiv on-line, în perioada 16 – 22 noiembrie, pe platforma www.gaudeamus.ro., iar Editura MLR deschide seria evenimentelor dedicate, cu lansarea volumului Hristoitie au Școala moralului de Anton Pann.

Despre Hristoitie, criticul Nicolae Mecu, cel care s-a ocupat îndeaproape de această ediție, scria: „Străbătând la pas Hristoitia, ne vedem îndreptățiți să ne întrebăm în ce măsură normele bunei-cuviințe de altădată, așa cum sunt ele formulate în text, mai sunt valabile în societatea românească de azi. Răspunsul e de un interes dublu: și tematic, și stilistic. Se va găsi multă vetustețe în observațiile și recomandările din carte, așa încât, confruntați cu ea, primul lucru pe care îl simțim noi, cei de acum, este farmecul pitorescului: un pitoresc de epocă, un farmec arheologic. Și totuși, parcurgând „depășitele” reguli, conștiința noastră de inși moderni – „emancipați” și „înaintați” în toate, nu-i așa? – tresare din când în când, întrebându-se, în descendența lui Jean-Jacques Rousseau, cum mai stăm cu raportul dintre uluitorul progres al civilizației materiale și nivelul moravurilor și culturii sufletești.”

Prin acest volum, Editura MLR a încercat să recupereze și să ofere publicului o parte mai puțin cunoscută a operei lui Anton Pann, într-o variantă accesibilă și elegantă, la îndemâna oricui, iar astăzi vă invităm să urmăriți o dezbatere captivantă în jurul acestei cărți, împreună cu Nicolae Mecu, Bogdan Crețu și Paul Cernat, la care se alătură actorul Marius Bodochi, cu lectura a două fragmente din Hristoitie.