28 mai 2019 — Evenimente

EDITURA MUZEUL LITERATURII ROMÂNE LA SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE BOOKFEST 2019

În 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, reprezentat de Editura Muzeul Literaturii Române, și Muzeul Municipiului București, expun împreună, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, volume de literatură, studii, critică și istorie literară, albume semnate de cele mai reprezentative nume ale literaturii române și cataloage de colecţie sau de expoziţie.

La cea de-a XIV-a ediție Bookfest, desfășurată în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo, Pavilionul B2, Editura Muzeul Literaturii Române (Standul A20) participă cu peste 250 de titluri și următoarele noutăți:

Victor Ivanovici, Itinerarii românești (și câteva pretexte teoretice), vol. II – Această nouă serie de Itinerarii… „exotizează” mai multe eseuri, în principiu pe teme românești, „în credința că aiurea îl pune pe aici într-o mai justă lumină”. Cartea cuprinde și un capitol dedicat diasporei, ca joc între înăuntru și în afară, joc pe care textele de tip teoretic, axate pe problematica îngemănată a traducerii și a comparatisticii, îl fac și mai explicit.

Ion Vinea, Opere, vol. XI, Publicistică – Coordonat de Elena Zaharia-Filipaş şi Magdalena Răduţă, volumul adună articolele, preponderent politice, publicate de Vinea în Evenimentul zilei între anii 1941 și 1942.

Nicolae Chiriac Quintescu, Năzuințe spre ideal, vol. II, Lingvistice – În acest volum găsim în Quintescu un desăvârşit stăpân al fonetismului istoric, al morfosintaxei şi lexicului latin în evoluţia lor bimilenară, cu toate transformările suferite de idiomul romanilor până la transformarea lui în multiplicatul poliedru romanic, neolatin. Este latura de latinist, de romanist şi de românist a lui Nicolae Ch. Quintescu.

Nicolae Rață, Eseuri de teorie literară – Cartea reunește sinteze referitoare la istoria și structura disciplinei, analize ale unor câmpuri tematice, idei și poziții personale (Tudor Vianu, Lucian Blaga, Odobescu, Eminescu) adresate atât studenților și profesorilor, cât și celor interesați de cultură, în general.

Génica Athanasiou. Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană (1897 – 1966) – În volumul bilingv, Laurence Meiffret ne pune la dispoziție o serie de fotografii, desene și documente care însoțesc biografia palpitantă a celei care i-a fost muză și parteneră lui Antonin Artaud.

Gherasim Luca – Catalogul editat cu ocazia expoziției „Gherasim Luca: Erou-limită” (19 aprilie – 14 iulie 2019, MNLR) prezintă, pe lângă o selecție din celebrele cubomanii și colaje narative, cinci texte inedite semnate de Gherasim Luca.

Album macedo-român – Editat în 1880 sub direcția lui V.A. Urechia, această bijuterie editorială, bogat ilustrată cu gravuri, desene și fotografii, cuprinde lucrări și compoziții muzicale semnate de mari nume ale epocii, românești și străine.

Eli Lotar, Scrisori/Lettres (1924 – 1926)Fotograf și cineast francez de origine română, fiu al lui Tudor Arghezi, Eli Lotar și-a trăit tinerețea plănuindu-și în fel și chip fuga din casa tatălui. Scrisorile adunate în acest volum sunt dovezi ale spiritului său nonconformist și hotărât, secvențe de viață care conturează portretul unui veritabil „vagabond de rasă”, cum își spunea el însuși.

Eli Lotar (album) – Fotograf și cineast, Eli Lotar a avut un rol marcant în avangarda pariziană. Operele lui esențiale sunt analizate în acest volum într-o lumină nouă, urmărindu-i parcursul de la Noua Viziune la filmul documentar, plimbările urbane sau prin peisaje bucolice, portretele realizate în studio și cele surprinse în viața de zi cu zi, instantaneele corpurilor în mișcare, fără a lăsa deoparte lucrările sale cu implicare socială și politică.

Four British Poets / Patru poeți britanici – Volumul cuprinde o selecție de poezii semnate de patru autori britanici, traduși în română pentru prima dată. Imtiaz Dharker, W.N.  Herbert, George Szirtes, Mark Waldron au participat la atelierul „Lidia Vianu’s Students Translate” 2019.

Itinerarii culturale România-Franța – Albumul cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondență, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica și evoluția legăturilor istorice și culturale româno-franceze.

Caietele Avangardei, nr. 13/2019 – Numărul acesta este dedicat scriitorului Virgil Teodorescu, reprezentant al celui de-al treilea val al suprarealismului românesc. Printre semnatari îi întâlnim pe: Marieva Ionescu, Dan Gulea, Michael Finkenthal, Paul Cernat ș.a.

 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

 

VINERI 31 MAI

ORA 17.00, standul MNLR

Ștefan Petică, Opere, vol. V

Participă: Nicoleta Presură-Călina, Mihai Zamfir, Alexandru Farcaș

 

SÂMBĂTĂ 1 IUNIE

ORA 12.00, standul MNLR

Primul Război Mondial în Europa: realitatea literaturii, literatura realității / First World War in Europe: the reality of literature, the literature of reality

Participă: Raluca Dună, Alin Ciupală, Carmen Mușat

 

ORA 14.00, standul MNLR

Victor Ivanovici, Itinerarii românești (și câteva pretexte teoretice), vol. II

Participă: Victor Ivanovici, acad. Mircea Martin, prof. univ. dr. Liviu Papadima, Ioan Es. Pop

 

ORA 17.00, standul MNLR

Caietele Avangardei nr. 13 / 2019

Participă: Ion Pop, Petre Răileanu, Paul Cernat, Vasile Mihalache

 

ORA 18.30, standul LIRE LA FRANCE

Génica Athanasiou: Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană

Participă: Laurence Meiffret, Felix Alexa, Ioan Cristescu

 

_____________
Toate acestea, dar și multe altele, vă invităm să le descoperiți la standul muzeului de la Bookfest, pe site-ul editurii (edituramnlr.ro) sau pe pagina noastră de FB (facebook.com/edituramlr2017).

Volumele noastre se găsesc, de asemenea, în librăria expoziției de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8 sau la sediul administrativ al MNLR, în Calea Griviței 64-66.

Tel.: +4021 2125846

E-mail: relatiipublice@mnlr.ro

Galerie Foto