10 ianuarie 2019 — Reprezentații

„Eminescu – om, geniu și poet divin”

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă marți, 15 ianuarie 2019, de la ora 18.00, de Ziua Culturii Naționale, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un spectacol dedicat marelui poet Mihai Eminescu, la care își dau concursul actorul Dorel Vișan, Ion Bogdan Ștefănescu și sand-artist Mariana Pachis.

Eminescu i-a impresionat pe contemporani prin inteligența, memoria, cultura la nivel european și farmecul limbajului. Ca o recunoaștere a geniului operei sale, ziua sa de naștere a fost declarată în anul 2010 Ziua Culturii Naționale. Mircea Eliade spunea despre marele poet: „Orice s-ar întâmpla în destinul românesc, oricâte dezastre şi suferinţe ne-au mai fost urzite, nici o armată din lume şi nici o poliţie, cât ar fi ea de diabolică, nu va putea şterge Luceafărul lui Eminescu din mintea şi din sufletul românilor”. Eminescu, cel adulat și hulit sau ignorat de urmașii săi, a fost determinată de trei vectori: „iubirea, ura pentru o societate nedreaptă și frica de o lume care nu suportă adevărul.”

Dorel Vișan a construit și susținut un recital de excepție într-o manieră aparte, „Eminescu – om, geniu și poet divin”, transformând ceea ce numea el însuși „o întâlnire de suflet” într-o veritabilă prelegere despre esența ființei umane, articulată în jurul personalității și operei eminesciene. Discursul lui Dorel Vișan, ilustrat prin poeme, creează dincolo de argumente și detalii, o atmosferă densă, elocventă chiar și prin clipele de tăcere, punctată de fragmentele muzicale bine alese, interpretate la flaut de Ionuț Bogdan Ștefănescu, cu inserții vizuale aparținând sand-artist Mariana Pachis.

Poet, prozator și jurnalist român, Eminescu este considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. A publicat pentru prima dată la 16 ani, iar trei ani mai târziu a plecat la studii în Viena. În timpul vieții s-a remarcat printr-o activitate publicistică prodigioasă. Manuscrisele sale, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. În data de 15 iunie 1889, poetul a închis ochii la București. Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. La 130 de ani de la moartea sa, există centre de studii eminesciene, dar şi profesia de eminescolog. Dincolo de efervescenţa creată de opera şi de viaţa lui, în spatele geniului s-a ascuns omul, adevăratul Mihai Eminescu, cel care s-a lăsat cunoscut cu adevărat doar de apropiaţi.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!