29 November 2024 — Evenimente

AGENDA CULTURALĂ | 2 – 8 DECEMBRIE 2024

 

Evenimente cu public

 

Miercuri, 4 decembrie 2024, ora 18.30

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziție de design „Fragmente de Lumină”

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 4 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, expoziția de design contemporan „Fragmente de Lumină”, a artistelor Ioana Budeș, Ecaterina Poca și Rodica Plopeanu.

Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale celor trei artiste, inspirate de natură, literatură și psihologie. Alb imaculat ca albul hârtiei nescrise, culorile vii ce surprind vitalitatea florilor sălbatice și aurul ca un ecou al razelor soarelui – toate acestea vorbesc despre efemeritate, transformare și regenerare, fiecare piesă devenind un simbol al relației profunde dintre om și lumea din jur.

„Literatura ne-a inspirat să vedem porțelanul ca pe o poveste nerostită, fragil, dar durabil, purtând o istorie adâncă, asemenea unei amintiri. Psihologia a adus perspectiva interioară –fragilitatea nu este o slăbiciune, ci o reflectare a profunzimii emoționale și a capacității de a te conecta cu ceilalți. Natura ne oferă echilibrul perfect între delicatețe și forță. Piesele noastre păstrează acest echilibru, combinând detalii fragile cu simboluri puternice și culori vibrante – un fragment de lumină și vitalitate pe care să îl porți mereu. Fiecare piesă este mai mult decât un accesoriu; este o formă de artă purtabilă, o invitație la introspecție, o poezie vizuală care transformă detaliile simple în declarații pline de semnificație și viață.”

 

Joi, 5 decembrie 2024, orele 10.00 – 18.00

Expoziția de bază a MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8,

Sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 & Casele memoriale ale MNLR

Vizitează muzeul în ritmul tău!

Intrare liberă în prima joi din lună!

La expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 puteți alege unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză, în limba franceză și în limba spaniolă. MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor. Pentru expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, programează-ți vizita la numărul 0732.191.029 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Loreta Popa) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.

Pentru vizita la una dintre Casele memoriale ale MNLR, vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa case.memoriale@mnlr.ro.

Intrarea este liberă atât în expoziția de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8, cât și la sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 și la toate casele memoriale din subordinea MNLR.

 

Vineri, 6 decembrie 2024, ora 17.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

„Cântec alb” | Remember Nicolae Labiș

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul cu titlul „Cântec alb” – Remember Nicolae Labiș, dedicat memoriei poetului de la a cărui naștere se împlinesc 89 de ani.

Participă: Maria Margareta Labiș, Teodora Labiș Crețu, Doina Lavric-Parghel, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Alexandru Philippide, Ana Creangă, Ovidiu Mihăilescu.

Amfitrion: Loreta Popa.

 

Duminică, 8 decembrie 2024, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Ziua limbii macedonene în România

Duminică, 8 decembrie 2024, ora 18.00, avem deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul dedicat Zilei limbii macedonene în România. Manifestarea este organizată de Ministerul Culturii și Turismului din Macedonia de Nord, Ambasada Republicii Macedonia de Nord în România, Consulatul Onorific al Ambasadei Macedoniei de Nord la Ploiești în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Programul va cuprinde proiecția filmului documentar bilingv despre Nichita Stănescu, intitulat „O pată de sânge care vorbește”, realizat de Jane Teoharevski, și vernisajul expoziției Alfabetul glagolitic macedonean a prof. Laze Tripkov. Expoziția este o sărbătoare a grafiei glagolitice – ascunsă în îndepărtatul Ev Mediu macedonean, sub meterezele anticului Ohrid.

Program realizat de Marika Teoharevska și Cvetanka Orușeva.

 

Expoziții permanente

 

Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

 

Temporary exhibitions

 

Expoziția Remember Zaharia Stancu

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

20 noiembrie – 21 decembrie 2024

La 5 decembrie 2024 se împlinește o jumătate de veac de la dispariția scriitorului Zaharia Stancu (1902-1974), nume important al literaturii și gazetăriei române interbelice și postbelice.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția Remember Zaharia Stancu (1902-1974), adresată atât specialiștilor din domeniul filologic, cât și publicului larg. Vizitatorii vor putea redescoperi/descoperi, pe baza documentelor din Patrimoniul M.N.L.R. – manuscrise, corespondență, iconografie –, dar și a altor surse (o arhivă privată, colecții de periodice), multiplele fațete ale creației lui Zaharia Stancu – poet, prozator, gazetar, traducător –, precum și ale activității sale administrative, de președinte al Uniunii Scriitorilor și de director al Teatrului Național din București (în două mandate). Nu vor fi eludate aspectele politice ale unei biografii străbătute și de lumini, și de umbre.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

 

Expoziția În prag de sărbători Rețete și meniuri cu semnături de scriitori

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

22 noiembrie – 31 decembrie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția intitulată În prag de sărbători – rețete și meniuri cu semnături de scriitori.

Sunt expuse manuscrise cu rețete gastronomice, meniuri ale unor restaurante purtând semnăturile si unele notițe literare ale scriitorilor care le frecventau, imagini ale acestora și meniuri umoristice însoțite de expresive caricaturi.

Expoziția poate fi vizitată până în 21 decembrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

 

Expoziția „V. Voiculescu. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

22 noiembrie – 5 decembrie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția V. Voiculescu – 140 de ani de la naștere. Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic, care aduce în atenția publicului viața și opera lui V. Voiculescu (1884-1963), poet, prozator, dramaturg, dar și medic devotat, pentru care „medicina nu este o profesie, ci o pasiune” exercitată fără interese materiale, acesta fiind supranumit „medicul fără de arginți”.

Expoziția este ilustrată cu documente originale din patrimoniul MNLR (manuscrise, cărți poștale, scrisori – inclusiv corespondența de dragoste dintre V. Voiculescu și soția sa –, acte și obiecte personale, fotografii), cărți cu dedicații olografe către Lucian Blaga, M. Sadoveanu etc., ediții princeps, lecturi radiofonice din opera autorului, păstrate în arhivele Radiodifuziunii Române.

Expoziția poate fi vizitată până în 5 decembrie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.