2 December 2017 — Evenimente

Audiția cu public a premierei „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă” de Paweł Demirski”

Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) anunță premiera spectacolului „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă” de Paweł Demirski, traducerea Sabra Daici, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Cezarina Udrescu.

Audiția cu public a premierei are loc marți, 5 decembrie 2018, ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, București), iar difuzarea, în premieră, este programată duminică, 10 decembrie, ora 00.30, la Radio România Cultural.

Spectacolul aparține proiectului Confluențe teatrale româno-poloneze care se încadrează în strategia repertorială a Teatrului Național Radiofonic, pentru anul 2017, în seria „Dramaturgi străini contemporani”. Proiectul menționat este un parteneriat de coproducție între Redacția Teatru a SRR și Institutul Polonez din București; un alt spectacol realizat împreună este și „Cel mai mic bal din lume” de Malina Prześluga, adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Mâzgăreanu, premieră radiofonică iunie 2017.

Textul dramatic „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă” aduce în discuție teme majore pentru teatrul contemporan. Personajele cehoviene, din cunoscuta piesă „Unchiul Vanea”, sunt puse, de autorul polonez Pawel Demirski, într-un context actual și prezentate caricatural ca paiațe decrepite, „victime ale tranziției”.

Cezarina Udrescu notează despre piesa care a inspirat-o: „Sărăcia şi excluziunea socială, ca rezultat al economiei neo-liberale, sunt teme recurente, într-un discurs suprarealist. Alunecările, din planul realităţii concrete în cel oniric, se află în relații de coordonare și juxtapunere; ele conduc la derapaje logice, provocate de asocieri de termeni, întâmplări amestecate haotic etc. Unchiul este „un pietroi de gâtul schimbărilor sociale” şi aflăm că „Sonia l-a trimis pe unchiul la psihiatru să-şi vindece şansele sociale”. La optsprezece ani de la întâmplările din piesa lui Cehov, personajele înţeleg că profesorul, aşteptat în vizită, nu mai vine, pentru că a murit sau pentru că îi este frică.”

În distribuție: Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Anda Caropol, Claudiu Romilă, Mihai Marinescu, Cezarina Udrescu. Regia de montaj: Bogdan Golovei, Mirela Anton, Radu Verdeș. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Mădălin Cristescu. Coordonator de proiect și redactor: Crenguța Manea.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!