Glisează meniul stânga/dreapta
9 September 2021 — Conferințe
Colocviul internaţional Dante Alighieri – 700 a început astăzi, 9 septembrie 2021, prin cuvântul de deschidere al iniţiatorului proiectului, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, care a prezentat proiectul amplu în care se înscrie colocviul, dedicat împlinirii a 700 de ani de la moartea poetului italian, precum şi a 155 de ani de la naşterea lui George Coşbuc, unul dintre traducătorii operei Divina Comedie.
Discursul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a subliniat mesajul lăsat moştenire de Dante Alighieri culturii europene şi actualitatea acestuia, precum şi munca de anvergură a traducătorilor operei lui Dante în limba română – Maria Chiţu, Nicu Gane, George Coşbuc, Eta Boeriu, Cristian Bădiliţă; înfiinţarea catedrelor de limbă şi literatură italiană, a centrelor culturale, precum şi influenţa literaturii şi limbii italiene de-a lungul timpului sunt dovezi clare ale legăturilor între cultura română şi cea italiană.
Excelenţa Sa, Domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasador al Italiei în România, a salutat iniţiativa MNLR şi a punctat câteva dintre multiplele evenimente organizate de Ministerul Italian al Afacerilor Externe, care au început în martie şi care vor continua până la sfârşitul lunii octombrie 2021. Unul dintre proiectele culturale importante a fost cel organizat de Institutul Italian de Cultură: audiobook-ul care cuprinde lectura operei Divina Comedie în 33 de limbi, printre care şi în limba română, în traducerea Etei Boeriu. Excelenţa Sa a amintit apelul dantesc la angajamentul de a construi „o umanitate mai solidară şi mai respectoasă” şi importanţa libertăţii, a cărei valoare o recunoaştem doar în momentul în care suntem privaţi de ea.
Mirel Taloş, preşedintele Institutului Cultural Român, a dezvoltat tema receptării lui Dante într-o lume a corectitudinii politice, a schimbărilor nefaste, a deconstructivismului, într-o Europă fără ideologie identitară, în care statuile sunt distruse, într-o Italie în care s-a propus eliminarea lui Dante din manualele şcolare sau cenzura anumitor cânturi, deoarece opera sa se pare că nu corespunde acestui tribunal actual, care face tabula rasa cu valorile, miturile şi tradiţiile unei culturi.
Colocviul a fost şi un prilej pentru a aminti auditoriului importanţa valorilor europene şi contextul actual instabil, violent, care provoacă o adevărată nelinişte, aşa cum a subliniat acad. Ana Blandiana în discursul său. Ana Blandiana a participat la Roma, în cadrul proiectului Dante Assoluto, al cărui format a presupus acordarea unui vers din opera lui Dante fiecărui poet pentru a-l comenta din propria perspectivă. Scriitoarea a primit un vers care făcea trimitere la libertate, mărturisind că i s-a potrivit perfect, dat fiind contextul apartenenţei sale unei ţări estice. „A încerca să pui sub semnul întrebării cultura înseamnă să pui sub semnul întrebării Europa”, a menţionat Ana Blandiana, acest lucru întâmplându-se „şi pentru că Europa a uitat cel puţin de câteva decenii care este definiţia, Europa a fost prima care a uitat că ea reprezintă cultura lumii”, iar „europenii au uitat de ei înşişi”.
Bruno Mazzoni a trecut în revistă legăturile dintre personajele lui Dante şi cele din filmele lui Federico Fellini, o temă care a fost şi este intens dezbătută de intelectualii din Italia, cel puţin în utimii 40 de ani. În cadrul comunicării sale, a făcut cunoscut volumul Fellini & Dante. L’aldilà della visione. Atti del convegno internazionale di Ravenna 29-30 maggio 2015. Ravenna, Edizione Grafica ABC srl, 2016.
Traducătorul Laszlo Alexandru ne-a propus o lectură a operei danteşti din perspectiva empatiei pe care Dante Alighieri o demonstrează pentru personajele sale, o calitate importantă de care avem nevoie în lumea actuală, empatia fiind mai rar întâlnită, deoarece – spre deosebire de simpatie şi antipatie – implică o capacitate superioară de înţelegere a celuilalt, de acceptare şi de respectare a calităţilor acestuia.
Colocviul va continua mâine, 10 septembrie 2021, cu prezentările lui Marco Grimaldi, Filippo La Porta, Dalina Bădescu, la Biblioteca Academiei Române, precum şi cu dialogul între Bruno Mazzoni şi Victor Ivanovici, la sediul MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8.
Colocviul internaţional Dante Aligheri – 700, iniţiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi organizat în zilele de 9 şi 10 septembrie 2021, la Biblioteca Academiei Române şi la sediul MNLR, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Credite foto: Dan Vatamaniuc