27 May 2019 — Evenimente

Conferință „Estetica dansului clasic indian”

Muzeul Național al Literaturii Române și Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sub egida Ambasadei Indiei la București, vă invită, duminică,  2 iunie, ora 17.00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la o conferință pe tema esteticii dansului clasic indian, ce va fi susținută de dr. Neena Prasad, reputată interpretă de dans Mohiniyattam și autoarea unei lucrări de doctorat pe teoria dansului.

Evenimentul este prilejuit de participarea invitației la ediția a XI-a a Festivalului „Namaste India”, cu sprijinul Consiliului Indian pentru Relații Culturale (ICCR). Conferința se adresează atât studenților și specialiștilor din domeniul artelor spectacolului, cât și publicului larg.

Copil fiind, Neena Prasad s-a pregătit într-o varietate de stiluri de dans clasic specifice sudului Indiei, precum Bharatanatyam, Kuchipudi sau Kathakali, dar recunoaşte că prima ei dragoste este Mohiniyattam, dansul specific al Keralei. După un master în literatura engleză, Neena Prasad a urmat un doctorat la Universitatea Rabindra Bharati din Calcutta cu o teză despre conceptele Lasya şi Tandava în dansurile clasice din sudul Indiei. A obţinut apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Surry din Marea Britanie, dar şi multe alte burse din partea guvernului indian. În 2002, a primit titlul de Best Dancer of the year din partea Academiei de Muzică din Madras, iar în 2007 a fost premiată cu Kerala Sangeeth Natak Academy Award, dar şi Kerala Kalamandalam Award.

Activitatea sa de cercetător al dansului Mohiniyattam este una prodigioasă, având peste 20 de articole publicate sau prezentate la diverse conferințe și seminarii din India. De asemenea, este coordonatoare a unor festivaluri specifice Keralei, precum Onam sau Nishagandi şi este membru executiv al organizației non-guvernamentale Sthree Padana Kendram, care se axează pe promovarea drepturilor femeii în sudul Indiei. Este membră a Consiliului Kerala Kalamandalam, dar şi a Consiliului Indian pentru Relaţii Culturale. De asemenea, a coregrafiat mai mult de cincizeci de dansuri în India, dar şi în ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Rusia, Qatar, Singapore, Franţa, ş.a. În prezent, Neena Prasad predă în două centre de dans, înfiinţate chiar de ea: Bharatanjali în Trivandrum şi Sougandhika Center for Mohiniyattam în Chennai.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm!