Glisează meniul stânga/dreapta
13 January 2021 — Evenimente
Poetul, prozatorul și editorul Cosmin Perța va purta un dialog cu vizitatorii expoziției de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 despre poezie și despre posibilele răspunsuri la întrebarea „De ce ne întoarcem la Mazilescu?”.
Autor admirat deopotrivă de poeți și de cititori, Virgil Mazilescu este pe lista lecturilor esențiale de poezie contemporană. Cunoscut ca personaj marcant al boemei bucureștene, dar și ca un riguros cenzor al propriei poezii, pe care a șlefuit-o cu „minuția de orfevru” (Alexandru Condeescu), Mazilescu a tradus, printre altele, „Don Fernando” de Fernand Fournier Aubry, „Generalul Pingley: Povestiri din Vestul îndepărtat” de Jack Schaefer (împreună cu Ștefania Deleanu), „Psihologia artei” de Henri Delacroix (împreună cu Victor Ivanovici). A fost membru al „oniriștilor”, poeți considerați decadenți de cenzura comunistă, inițiatori ai unei mișcări literare menite să lupte împotriva formalismului care copleșea literatura în acea vreme. O captivantă corespondență cu scriitorul Dumitru Țepeneag, unul dintre inițiatorii onirismului, poate fi citită în ediția „Opere”, apărută în 2003 în colecția „Integrala Operei”, la Editura Muzeul Literaturii Române, cea mai completă ediție Mazilescu de până acum, cuprinzând versuri, proză, publicistică, corespondență și pagini de jurnal.
Credite foto: Andrei Păcuraru
Participarea se face în baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau la tel. 0736 598 451.
Întâlnirea de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, de la 11.00 la 12.00, la sediul expozițional al Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8, face parte din proiectul Zilele Culturii Române la MNLR, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.