23 October 2019 — Dezbateri culturale

Dialog și lectură publică | Dialog cu Mihaela Drăgan, rezidentă a Royal Court Theatre 2019

În 2019, la invitația British Council, Muzeul Național al Literaturii Române a devenit partener al Rezidenței Royal Court Theatre – Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, susținând participarea actriței Mihaela Drăgan, selectată pentru a reprezenta România în cadrul acestei rezidențe de dramaturgie. Miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, vă invităm în Mansarda MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8) la un dialog inedit despre prezența Mihaelei Drăgan la această rezidență, moderat de lect. univ. dr. Diana Benea. Dialogul va fi urmat de lectura a două fragmente din piesa autoarei, scrisă în timpul rezidenței, cu participarea actrițelor rome Zita Moldovan, Oana Rusu și Nicoleta Ghiță. Piesa integrală va fi montată la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe, în co-producție cu Giuvlipen, premiera urmând a avea loc în data de 15 decembrie 2019.

Rezidența de vară organizată de Royal Court Theatre în 2019 a fost adresată scriitorilor din Europa și, în mod special, scriitorilor provenind din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Organizată într-un moment al marilor schimbări și într-o perioadă în care ne aflăm sub semnul incertitudinii cu privire la raportul dintre Marea Britanie și Europa, rezidența și-a propus conectarea cu o nouă generație de artiști de pe întregul continent, având ca scop transmiterea poziției Royal Court Theatre în acest context, prin care își propune să păstreze și să continue parteneriatele internaționale deja stabilite de-a lungul anilor. Rezidența a constat într-un program de trei săptămâni, timp în care scriitorii selectați au fost invitați la Royal Court Theatre pentru a întâlni scriitori britanici, pentru a participa la ateliere, pentru a participa la spectacole de teatru și pentru a discuta despre acestea și, nu în ultimul rând, pentru a elabora un nou proiect dramaturgic în timpul petrecut la Londra. Anul acesta rezidența s-a desfășurat în lunile iunie și iulie, iar artiștii au fost selectați în urma unui apel deschis. Participanții rezidenței din acest au fost Almudena Ramírez-Pantanella (Spania), Anna Nygren (Suedia), Dino Pešut (Croația), Enis Maci (Germania/Marea Britanie), Léonie Casthel (Franța), Maryam Zaree (Germania), Mihaela Drăgan (România), Pier Lorenzo Pisano (Italia), Teresa Dopler (Austria).

Atunci când vorbim despre identitatea romă, ne simțim obligați și obligate să ne referim la istoria dureroasă și opresivă. Romii sunt întotdeauna văzuți ca victime, ca oameni „tradiționali” neconectați la tehnologie sau știință. Există prea puține reprezentări ale romilor ca fiind oameni moderni sau progresivi, explorând spații, utilizând tehnologia, sau portretizări care îi arată ca oameni de știință. Condiția de victimă istorică reprezintă o mare parte a identității rome dar cum ne-am putea imagina în viitorul ultra-tehnologic și care ar fi locul romilor în acest viitor? Bazată pe o cercetare pe care am realizat-o în 2018, ”Roma Futurism”, în Hong Kong la Centrul de artă ParaSite, în această piesă mi-am propus să creez o narațiune prin care reimaginez romii ca inventatori ai tehnologiei ultra-avansate. Pentru că romii întotdeauna au fost percepuți ca păstrători ai unei cunoașteri antice, am  încercat să creez o continuare a producerii cunoașterii progresive și științifice prin imaginarea spațiului și a unui viitor apropiat utopic în care o societate secretă de vrăjitoare deține controlul asupra tehnologiei. (Mihaela Drăgan, 2019)

Mihaela DRĂGAN este actriță și dramaturgă care lucrează în București și în Berlin. În anul 2014 co-înființează Giuvlipen în București – „un teatru revoluționar” conform agenției de presă Reuters, un fenomen cultural pe scena locală. Spectacolele Giuvlipen au o agendă feministă și antirasistă cu scopul de a promova un discurs critic la nivelul societății în care trăim. Anul 2017 îi aduce Mihaelei Drăgan o nominalizare la Premiul Internațional de Teatru Gilder/Coigney din New York care recunoaște munca excepțională a 20 de artiste din toată lumea. Mihaela este una dintre cele șase finaliste și cea mai tânără artistă nominalizată la acest premiu. Un an mai târziu, și cariera sa de dramaturg primește o recunoaștere, reprezentând din nou România la New York, la Festivalul Internațional PEN World Voices 2018 ca una dintre cei zece cei mai respectați dramaturgi contemporani ai lumii. Tot în anul 2018, este una dintre artiștii în rezidență la ParaSite Hong Kong, unde pune bazele unei noi mișcări artistice- Roma Futurism, o estetică culturală care explorează elemente de science fiction în cultura romă, punând la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia avansată a viitorului. În 2019 este parte din programul de rezidențe International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, la prestigiosul Royal Court Theatre din Londra. De-a lungul timpului, Mihaela a lucrat și ca trainer pentru Teatrul Oprimaților în comunitățile rome marginalizate din România și a ținut diverse speech-uri pentru drepturile romilor la evenimente ca TEDxEroilor sau Creative Mornings.

Proiect organizat de Royal Court Theatre, în parteneriat cu British Council România și Muzeul Național al Literaturii Române (parteneri români ai proiectului).