4 June 2024 — Dezbateri culturale

Ficțiunea de joi

Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) găzduiește joi, 13 iunie 2024, ora 18.30, ediția din luna iunie a proiectului „Ficțiunea de joi”, un atelier de lectură (proză).

Citesc din operele lor: Roman Radu, Dana Pătrănoiu, Andrei Panțu, Miruna Vasiliță, Ligia Pârvulescu și Călin Dengel. Moderează Andrei Roșca.

Proiectul Ficțiunea de joi își propune să aducă în dialog generații diferite și artiști care contribuie, chiar și tangențial, la un construct artistic. Fiecare ediție are o temă legată de ficțiune: viziuni, tehnici, experiențe, mesaje. În centrul întâlnirii se află un dialog între artiști din domenii diferite, completat/întrerupt/stimulat de public.

Trecem printr-o schimbare generală: de mentalitate, de comunicare socială, de exprimare artistică. Muzeul Național al Literaturii Române din București pune bazele unui club pentru toți cei care vor să descopere și să comenteze (i)realitățile și ficțiunile din cultura română vie. Proiectul are loc în fiecare lună, într-o zi de joi, la ora 18.30, în Ceainăria muzeului.

Organizatori: revista Ficțiunea & MNLR.

Roman Radu
Student la Litere, Universitatea din București, a debutat sub pseudonimul 731, de care este încă strâns legat. Scrie proză în mare parte, cronică, studii. A primit premiul Ficțiunea pentru proză, 2024.

Dana Pătrănoiu
Este jurnalistă literară, traducătoare și redactor de carte. Publică frecvent poezie, traduceri, interviuri și cronici de carte și proză. De câțiva ani, promovează literatura autohtonă și străină pe blogul personal: mansardaliterara.com.

Andrei Panţu
A debutat în 2019 cu volumul de proză scurtă Tonomatul (Humanitas). Licențiat în filosofie și literatură la European College of Liberal Arts, științe politice și relații internaționale la AUBG, cu un masterat în științe politice (Universitatea din Leiden și Universitatea din Manchester), Andrei a fost editor al unei revistei academice și de multă vreme s-a dedicat domeniului vast al IT-ului. Publică în mod curent proză scurtă în revistele de profil.

Miruna Vasiliță
Miruna Vasiliță (n. 1986) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, apoi a urmat cursurile Masteratului de Traduceri și Terminologii Specializate din cadrul aceleiași universități. Traducătoare și editoare. La finalul anului 2019 a debutat cu volumul de proză scurtă Femeia cu mască, apărut la Editura Eikon.

Ligia Pârvulescu
Cunoscută mai ales ca poetă, a debutat în volum la Casa de Editură Max Blecher, în 2014, cu volumul Fluvii de asfalt (ed. CE. Max Blecher). Pentru romanul Translucid a primit premiul „Primul roman”, 2021, acordat de Editura Litera, unde a fost publicată în același an. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.

Călin Dengel
Poet și prozator, președinte al Asociației pentru Cultură Urbană și Modernitate din Ploiești, Călin Dengel (n. 1981) este de profesie medic nefrolog. Dintre cărțile sale amintim Urbis (poem, 2016) și Dea. Epicus brevis (2020).

Andrei Roşca
Absolvent al Facultății de Litere (Universitatea din București), pasionat de antropologie și de literatură. Master în antropologie și în filosofie. Scrie studii de filosofia culturii, eseu.