16 January 2018 — Evenimente

Gala Premiilor Municipiului București pentru Arta și Cultură 2018

De Ziua Culturii Naționale, Primăria Capitalei a organizat Gala Premiilor Municipiului București pentru Artă și Cultură, la Teatrul Odeon, începând cu ora 20.00. În cadrul evenimentului, 24 de personalități marcante ale vieții culturale din România au primit din partea Municipalității Premii de Excelență în Cultură, respectiv  teatru, muzică, arte vizuale, film, arhitectură, literatură și management cultural.

În cadrul Galei Premiilor Municipiului București pentru Artă și Cultură s-au acordat două Premii de Excelență pentru performanțe deosebite în domeniul managementului cultural, directorului Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu și directorului Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru.

„Muzeul Național al Literaturii Române este şi implicit al limbii române, şi limba română este primul element al identităţii noastre. Avem câteva proiecte pentru anul Centenarului și cred că ne vom axa pe limba română, pe literatura română şi pe ceea ce eu numesc capacitatea, deşi multă lume nu crede în ea, capacitatea de progres în cei 100 de ani. Până la urmă sărbătorim Unirea, dar sărbătorim şi un centenar, 100 de ani de evoluţie a culturii române, de evoluţie a civilizaţiei româneşti. Eu cred în această civilizaţie românească şi vreau să demonstrez prin toate evenimentele din Centenar, nu numai că suntem o ţară europeană, vreau să demonstrez un lucru din punctul meu de vedere esenţial, şi anume că şi înainte de 1918 am avut o cultură şi o civilizaţie românească și faptul că 1918 nu a reprezentat decât o punere în operă a unui sentiment de unitate care exista cu sute de ani sau cu mii de ani în urmă. Toată literatura e în evoluţie, tot timpul, şi literatura noastră şi alte literaturi. Însă după 1918 am fost sincroni cu lumea, am fost exact acolo unde sunt şi alţii, iar după această dată am avut o literatură care arată un lucru extrem de important, arată faptul că avem vârfuri aşa cum au toate marile naţiuni. Iar eu cred că și noi, românii, suntem o mare naţiune”, mărturisea Ioan Cristescu, manager (director general) al Muzeului Național al Literaturii Române.

Photo gallery