Glisează meniul stânga/dreapta
7 July 2021 — Proiecții de film
Joi, 15 iulie 2021, ora 20.00, vă invităm la proiecția filmului „Kiruna: o lume complet nouă”, semnat de regizoarea cehă Greta Stocklassa. Filmul a fost premiat în cadrul Thessaloniki International Film Festival, fiind considerat Cel mai bun documentar în lucru, dar și la Sheffield Doc/Fest Award pentru Cel mai bun proiect la Czech Docs, parte a platformei East Doc 2019.
„Kiruna: o lume complet nouă” | 2019 | 87 de minute
Regie: Greta Stocklassa
Scenariu: Greta Stocklassa
Montaj: Hana Dvořáčková
Coloană sonoră: Pavel Jan
Trailer: https://vimeo.com/322738402
Sinopsis
Localizat deasupra cercului polar, orașul minier suedez Kiruna a fost construit pe un mare depozit de minereu de fier și a adus un venit însemnat guvernului suedez. Cu toate acestea, din cauza mineritului, orașul a început să decadă, iar pentru a salva industria, consiliul municipal și compania minieră LKAB au decis să mute orașul și cetățenii lui la 3 km spre est. Astfel, orașul a transformat un posibil dezastru într-o mare oportunitate. Noul oraș Kiruna va fi o societate mai progresivă și mai bună. Se poate însă să proiectezi o lume ideală? În decorul unui oraș în mutare, cetățenii din noul Kiruna se confruntă cu propriile frământări.
Bio Greta Stocklassa
Greta a studiat la Praga în cadrul Departamentului de film documentar la FAMU. Identitatea este principala temă care îi traversează filmele, ca un fir roșu. Greta lucrează cu stilizare și vizualizare formală, plasându-și filmele la intersecția dintre experiment, document și ficțiune.
Filmografie
2019, „Kiruna – A Brand New World”
„Kov o kov”
„Medium grey”
„The Still Life of Vera”
„Hospital – chapter I”
„Mum and Emma. Emma and mum”
„The sky in a net”\
Interviu I Greta Stocklassa
Sursa: dokweb.net
La început, eram interesată de relocarea în sine, dar curând s-a dovedit că nu era posibil să filmăm întregul proces, deoarece se întindea pe mulți ani. Nu speram că vom putea suprinde o parte semnificativă din mutare în timpul filmărilor. Relocarea a devenit un soi de metaforă folosită când urmărim poveștile protagoniștilor noștri. O metaforă pentru a căsca o groapă sub piciorele lor, pentru a explora ce le poate aduce viitorul. Kiruna este un oraș situat dincolo de cercul arctic, la marginea lumii, este un microcosmos îndepărtat al Suediei.
Am finalizat documentarea inițială în 2014. În 2015, am trăit două luni cu o familie din Kiruna. Locuiam singură pentru a ajunge să cunosc locul îndeaproape. Am început filmările în 2016, ne-a fost necesare aproximativ nouă călătorii cu echipa, fiecare în jur de 10 zile. Plecările acestea intense au cerut planificare precisă, de multe ori a trebui să înscenăm situații pe care le-am omis (de exemplu: vizita Majei la bunicul ei, un reprezentant al generației seniorilor).
Interviu II Greta Stocklassa
Sursa: dokrevue.com
Problemele au început pe parcursul timpului, cum ar fi criza refugiaților, relațiile cu locuitorii nativi, cu identitatea și environmentul sau valorile imateriale. Toate aceste probleme actuale în întreaga lume, au devenit și mai proeminente în Kiruna, pentru că este un oraș mic. Mai mult, din cauza relocării, orașul are posibilitatea de a o lua de la capăt. Suedezii tind să fie niște băieți așa de buni și să plănuiască o lume ideală în care fiecare trăiește în fericire și armonie.
De-a lungul filmărilor în Kiruna, au realizat că nu totul poate fi planificat minuțios în ciuda eforturilor statului, deoarece mai sunt multe lucruri care nu vor încăpea în cutiile lor. Suedezii mereu încearcă să ia în considerare toate grupurile sociale, să ofere privilegii locuitorilor nativi din Kiruna – Sami, să includă imigranții în societate, dar unele lucrări rămân neacoperite de sistem, de exemplu – identitatea unei persoane. Identitatea nu poate fi atribuită, fiecare trebuie s-o găsească pe a lui. Identitatea este, de obicei, liantul care ține oamenii și pe care ei îl posedă, dar care nu poate fi determinat de sistem.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei