5 November 2018 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea” | Liviu Mihai Pavelescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a volumului de poezie apărut la Editura Tracus Arte „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, ce poartă semnătura lui Liviu Pavelescu, miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Participă, printre alții, Dan Condurache, Ioana Pavelescu, Petrică Moraru, Ioan Es. Pop și Luigi Bambulea, aceștia din urmă având și o implicare notabilă în tipărirea volumului, amândoi scriind câte o post-față cu efecte constructive, mai mult decât binevenite.
Moderator: Loreta Popa.

Liviu Mihai Pavelescu s-a născut la București, la 27 februarie 1951. Se trage dintr-o familie în care cultura a fost întotdeauna la loc de cinste. Este fratele actriței Ioana Pavelescu, fiul unei alte actrițe importante ale scenei românești, Corina Constantinescu, și nepotul pictorului Paul Gherasim, „personalitate complexă, contradictorie, persuasivă, voluntară și adesea coercitivă, prin excelență om de bun gust, de rafinament și de surprinzătoare putere de asociație capabilă să atingă zone de comparație de nimeni explorate până la el și soldate cu rezultate de o uimitoare acuitate și relevanță”, cum îl descria criticul și istoricul de artă Radu Bogdan. De la unchiul său a învățat să pună întrebări, să nu accepte ușor răspunsuri și să spună da mereu intuiției.

Absolvent al Facultății de Filologie, Secția Română-Franceză, în 1973, Liviu Pavelescu devine profesor de franceză la Liceul Economic din comuna Voluntari, care aparținea de Ministerul Muncii. Sub pretextul unor restructurări, urmare a faptului că soția lui era de etnie germană, a fost concediat. Din același motiv și în același timp, soția este eliberată din postul de la Ministerul Comerțului Exterior. Între 1977-1980 lucrează ca regizor tehnic la Teatrul Mic, unde rămâne până la plecarea definitivă din țară.  Se stabilește în Germania, la Duisburg. Între 1985-1987 urmează cursurile Facultății Comerciale din Düsseldorf, lucrează ca manager la firma Otter; în 1989 deschide Otter Portuguesa la Guimaraes, în Portugalia. În prezent este manager în cadrul firmei Sympatex. Este un inventator recunoscut, cu peste 20 de patente, atât în Germania, cât și în SUA a unor tehnologii de îmbunătățire în fabricarea încălțămintei waterproof. Poezia este însă respirația zilnică, iar volumul editat de Editura Tracus Arte, „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, reprezintă debutul său editorial.

„Să faci poezie cu rimă și ritm în era versului liber poate părea sinucidere curată, dar nu și atunci când această poezie se dovedește capabilă să dea naștere unui catren precum «De unde mi-e firea? Pe unde mi-e sabia,/ S-o nalţ ca pe-un şarpe în duh diamant,/ Să sfârtec furtuna, să mântui corabia/ Uitată-n amurguri cu prora-n neant?», ce se adaugă numeroaselor reușite ale acestui volum în care autorul se exprimă cu voluptate și iscusință. Turnând lichidul textual într-o albie deja croită, poetul are garanția unui control sporit asupra tendințelor entropice ale acestuia și din buna lor strunire rezultă un echilibru vizual și sonor ce trimite spre poezia ultimului Ion Barbu sau spre cea a lui Daniel Turcea”, scria despre Liviu Pavelescu unul dintre cei mai importanți poeți ai momentului, Ioan Es. Pop.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Photo gallery