Glisează meniul stânga/dreapta
15 June 2022 — Lansări de carte
MNLR găzduiește vineri, 24 iunie 2022, ora 15.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, lansarea volumului de interviuri „Fascinația dialogului”, semnat Camelia Pantazi Tudor, apărut la Editura Astralis. Participă: Ana Dobre, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Marian Nencescu, George Vlaicu, Luminița Zaharia. Invitat special: Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Moment artistic: Magda Băcescu. Recital muzical: Alexandru Mihai Burcă – pian, Ana Stănescu – voce. Moderator: Camelia Pantazi Tudor.
În cele 288 de pagini ale volumului sunt cuprinse 21 de interviuri realizate de autoare cu scriitori, jurnaliști, critici literari, artiști plastici, actori, muzicieni, profesori, unii fiind membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și/sau membri ai Uniunii Scriitorilor din România. În ordine alfabetică, aceștia sunt: Dan Anghelescu, Elena Armenescu, Magda Băcescu, Alexandru Burcă, Geo Călugăru, Iulian Cătălui, Eugen Cojocaru, Evelyne Maria Croitoru, George Custură, Ana Dobre, Ana Calina Garaș, Lucian Gruia, Daniela Gumann, Cleopatra Luca, Constantin Lupeanu, Marian Nencescu, Anda Pop, Loreta Popa, Mihaela Roșu Bînă, Gabriel Stan, Luminița Zaharia. Pictorul Gabriel Stan ilustrează coperta cu lucrarea „Ființe de lumină cântătoare” (ulei pe pânză). Coperta este realizată de Raluca Tudor.
„O carte de acest fel este menită să-i prezinte cititorilor pe oamenii respectivi, dar ea degajă totodată personalitatea celui care ia interviul. Dialogurile inițiate de Camelia Pantazi Tudor au în mod clar menirea de a-i pune într-o lumină cât mai favorabilă pe cei intervievați. (…) Trebuie spus că absolut toate convorbirile sunt foarte bine structurate. Oamenii sunt prezentați în esență, întrebările importante sunt puse la început, pentru a oferi fiecăruia spațiu și timp să se pună în valoare. De câte ori este nevoie, ea revine, evidențiind valoarea” – Constantin Lupeanu.
„Principala calitate a acestor discuții libere pe teme cultural-profesionale este spontaneitatea. Autoarea nu «inventează» interviul, nu întreabă întâmplător sau fără obiect, nu inovează și nu șochează, ci merge la esențe, la surse. Începând cu selecția interlocutorilor, și continuând cu acuitatea întrebărilor, cartea este, cu totul, adecvată locului și momentului pe care îl trăim: este o oglindă a condiției creatorului, a jurnalistului cultural, în speță într-o societate profund afectată de recenta pandemie de Covid. Asta și pentru că, inevitabil, cartea are ca fundal, spectrul îndoielii provocat de acest flagel. Alcătuită după toate regulile jurnalistice, fiecare interviu fiind precedat de câte un chapeau, o «carte de vizită» obligatorie, având în vedere diversitatea domeniilor în care își desfășoară activitatea jurnaliștii invitați, cartea, cu totul, este un portret de generație, este o dovadă că, la ora actuală, Filiala Presă Culturală este, poate, cea mai diversă, mai dinamică și mai originală structură profesională constituită în ultimii ani” – Marian Nencescu.
Camelia Pantazi Tudor a absolvit Facultatea de Finanţe – Contabilitate (A.S.E. București) şi Facultatea de Istorie (Universitatea din Bucureşti). A debutat literar în anul 2008, în revista „Magazin istoric”, iar editorial, în anul 2010, cu volumul „Atingerea unui ideal – literaţii din perioada dinastiei chineze Tang”. În anii următori a publicat volumele (romane, proză scurtă, comentarii literare, eseuri, poezii): „New Beijing” (2012); „Momente istorice” (2013, reeditare în 2021); „Culori secrete” (2014, reeditare în 2018); „Misterul eșarfei roșii” (2015, reeditare în 2019); „Taine în vis” (2016, reeditare 2020); „Lecturi prin timp” (2017); „Renașterea unui imperiu: cultură și guvernare în perioada dinastiei chineze Song” (2019); „Îngerii din Lună” (2021); Antologia de texte literare „Lacrimi de înger” (2014) și volumul colectiv de proză scurtă „Amprente pe cerul înstelat” (2018) – coordonator. A făcut parte din colectivul de redacție al mai multor publicații, a fost redactor-realizator (iunie 2014 – decembrie 2021) al emisiunii Portret de autor „Mihail Grămescu”, la Radio Shalom România. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A înființat Editura Astralis în anul 2016, organizând evenimente culturale pentru lansarea și prezentarea cărților la centre culturale, librării, biblioteci, muzee, galerii de artă, alte instituții de cultură, târguri de carte, dar și în cadrul Salonului literar Astralis, unde alături de autorii editurii au fost prezentați și alți scriitori, dedicându-se totodată momente omagiale celor care nu se mai află în viață (mai târziu, s-a adăugat prezentarea fiecărui număr al revistei „Astralis”). Sub egida Editurii Astralis, la începutul anului 2019, a văzut lumina tiparului Revista trimestrială de cultură Astralis. Din anul 2021, această publicație, apărută la Editura Astralis, se află sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
Vă așteptăm cu drag!