1 June 2022 — Lansări de carte

Lansare de carte Ileana Vieru | „Culorile fetei în alb și negru”

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Școala Ardeleană vă invită marți, 7 iunie 2022, de la ora 18.00, în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a cărții „Culorile fetei în alb și negru”, semnată de Ileana Vieru. Vorbitori: lector univ. dr. asoc. Petronela – Luminița Tucă, Eugenia Moise Niculae. Microrecital Eugenia Moise, Alexandru și Daniel Niculae. Moderator: Loreta Popa.

„Culorile fetei în alb și negru” este al treilea roman semnat de Ileana Vieru, ce încheie o trilogie începută în urmă cu șapte ani. O carte tulburătoare, dramatică, în culori tari, dar și în nuanțe subtile.

Narațiunea romanului „Culorile fetei în alb și negru” „este structurată într-o reprezentare obiectivă. Naratorul este omniscient, știe detalii fine despre tot și despre toate. Observăm o continuă neliniște sufletească a personajelor, stare de fapt pe care nu o întâlnim doar la Iana, ci și în cazul celorlalți eroi care se rotesc în cercul personajului principal. Romanul este ilustrat, din loc în loc, cu pasaje literare și muzicale programatice care completează nota particulară a unui «episod», asemenea efectului obținut în pictură prin alăturarea a două nuanțe diferite ale unui ton. Vom constata, astfel, că, deși există o cronologie a evenimentelor, din loc în loc apare și acronia prin lipsa corespondenței în ceea ce privește momentul real al derulării evenimentelor și cronologia ideală a narării acestora. Aceasta facilitează așezarea în prim-plan a faptelor din segmentul conștiinței” – Petronela-Luminița Tucă.

„Cu uimire te (re)descopăr înzestrată cu atât multe daruri, cu forță creatoare, cu talent și dezinvoltură, cu… detentă, cu finețe în descrieri pline de savoare, cu emoții și trăiri personale atât de străvezii, împărtășite cititorului, precum o spovedanie publică. Așa, cel puțin, îmi pare, ca un act de asumare a slăbiciunilor omenești, plin de curaj, lansat ca pe o invitație celor care te citesc la lepădarea de ipocrizie, la asumarea propriilor greșeli, ai portrete încondeiate cu subtilitate, cu umor, cu… dedicație, cu dreptul scriitorului de a-și face dreptate «cu mâna lui». Felicitări!” – Alina Mavrodin Vasiliu.

Ileana Vieru s-a născut în 4 august 1972 în localitatea Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa. Este absolventă a Liceului Pedagogic din Ploieşti (promoţia 1990) și licenţiată a Facultăţii de Pedagogie Muzicală, Secţia Muzică Psaltică din cadrul Academiei de Muzică Bucureşti (promoţia 1997). În perioada studiilor universitare a fost membră a Corului „Preludiu” din cadrul Centrului „Tinerimea română”. Realizator de emisiuni la Radio România, din 1997, pe posturile: România Muzical, România Cultural, România Actualităţi şi Antena Satelor. A publicat articole de specialitate muzicală în Revista Radio şi pe site-ul postului naţional de radio Antena Satelor. A făcut parte din diverse jurii la festivaluri şi concursuri naţionale din sfera folclorului muzical, a tradiţiilor şi meşteşugurilor populare. Din 2019 este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A publicat romanele „Să respir lângă tâmpla ta” (Editura Eikon, 2014) și „Anotimpurile Ianei” (Editura Școala Ardeleană, 2020).

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Photo gallery