28 June 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #42 | Gheorghe Erizanu și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” on-line este Gheorghe Erizanu, prozator, editor, scriitor basarabean, fondator și director al Editurii Cartier. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Cred că am fost printre primele persoane publice care au acceptat să vorbească despre faptul că au avut covid. În primă instanță, cei care aveau boala erau priviți precum leproșii. N-a fost ușor. Am avut noroc cu doi prieteni medici, care au avut grijă de mine din prima zi. Medicamentele au fost cele indicate. În fiecare zi aveam alte dureri în alte părți ale corpului. Dureri foarte mari. Nu am mâncat și nu am putut dormi cinci zile. A fost afectat ficatul. Am încă dureri de mâini și picioare, deși a trecut un an. Nu m-am internat pentru că nu erau locuri. Am lucrat de acasă. N-am avut timp de recuperare”, mărturisește Gheorghe Erizanu.

„Ni se pare totul fără speranță. Dacă editorii și librarii din România, colegii mei, au sperat că guvernul îi va ajuta în perioada pandemiei, noi, în Republica Moldova, am lucrat pe contul nostru. Nici nu am avut iluzia că vom avea vreun ajutor sau că se va implica statul în supraviețuirea editurilor. Anul trecut în tiraje mici, anul acesta în tiraje mai mari. Lucrăm ca înainte de pandemie. De 25 de ani de când există editura, la noi, în Republica Moldova este greu să urmezi un plan dinainte stabilit, pentru că tot timpul apare o problemă, independent de voința și organizarea ta. Lucrezi fără să privești mult timp înainte. De aceea am spus fără speranță. Bineînțeles că ai nevoie de un nucleu interior care să îndemne înainte”, afirmă directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: