30 September 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #69 | Monika Pădureț și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Monika Pădureț, artist vizual cu specializarea ceramică, membră a grupului galeriei Galateea Contemporary Art. Amfitrion:  Ion Bogdan Lefter.

„A fost un șoc, brusc, de pe o zi pe alta, să nu mai merg la galerie. Am intrat în șomaj tehnic, fiind angajată a Uniunii Artiștilor Plastici, ca și ceilalți colegi ai mei de la alte galerii care aparțin uniunii. Au fost zile în care nu-mi venea să cred că s-a oprit viața, că nu mai pot ieși din casă. A fost un moment destul de confuz. A trebuit să acceptăm situația și am trecut de momentul de frică. Am luat-o ca atare și am așteptat cu răbdare să revenim cumva la o normalitate. M-am decuplat mental de galerie și am încercat să-mi induc o stare bună acasă, ca să pot face ceva cu timpul pe care îl petreceam cu mine. Totuși, am perceput acel timp ca nefiind al meu. A fost o stare absolut nouă. Am făcut abstracție de problema aceasta uriașă a întregii omeniri și pe anumite porțiuni ale zilei m-am concentrat pe pictură, pe ce-mi place mie să fac, pe lectură, am urmărit foarte multe piese de teatru care se difuzau on-line, emisiuni de radio, ascultam muzică. Am intrat într-o paradigmă specială, nu diferită de ce era înainte în viața mea privată, dar m-am simțit ca un animal în cușcă. N-am ieșit deloc. Prietenii care știau că am probleme de sănătate m-au răsfățat și mi-au adus mâncare”, mărturisește Monica Pădureț.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: