Glisează meniul stânga/dreapta
22 November 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Ion Mureșan, poet și publicist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Este o direcție în care omenirea a pornit-o mai demult, acum doar o legalizează. Legalizăm înstrăinarea unii față de alții. Ne îndepărtăm și ne purtăm fotografiile unii altora. Ne îndepărtează de corpul nostru, de lucruri, de tot ce e în jurul nostru. Lumea este totuși tridimensională”, afirmă Ion Mureșan. „Mie totdeauna mi-e frică de lucrurile mici, nu de lucrurile mari. Lucrurile mari sunt vizibile, le vezi, poți aproxima. Lucrurile mici, lucrurile nevăzute, sunt mai înspăimântătoare. Când a venit pandemia n-am luat-o în seamă, dar văzând imaginile de la televizor cu morminte săpate cu excavatorul, văzând gropi comune, m-am oripilat. Ți-e frică până la urmă. Văzând paturile acelea de la spital cu oameni care nu mai au nicio șansă, care mor pe capete. Un singur om mort merită o discuție îndelungată, o dezbatere, darmite 500 de oameni morți într-o zi. E îngrozitor”, spune publicistul Ion Mureșan.
„E o prudență corozivă, o prudență rea. Când te întâlnești cu un prieten îți dai mâna, te îmbrățișezi, deja e o mică suspiciune, dacă celălalt are ceva. Se tulbură astfel toate relațiile dintre oameni și pui totul sub semnul suspiciunii, al gândului că celălalt poartă ceva nevăzut, un mic virus. Asta falsifică relațiile, le urâțește. M-am lăsat dus de indicații. Am purtat mască, m-am vaccinat. Am observat că purtând mască pe stradă, oamenii se uită direct în ochii tăi, nu mai stau cu capul plecat. Înainte își fereau privirea, dar acum au o obrăznicie mai mare, o îndrăzneală. Am văzut puține buze, mai mulți ochi. Aceasta este imaginea străzii”, mărturisește Ion Mureșan. „Acum toate se petrec în virtual. Nu știu cum ne vom reveni. Pandemia nu face decât să catalizeze pornirea aceasta, acest trend, această direcție pe care a luat-o omenirea, această îndepărtare de lucruri, îndepărtare de natură, îndepărtare a omului de om. Copiii cred că nici găini n-au văzut, n-au văzut miei, n-au văzut o vacă decât pe telefonul mobil. Asta mă îngrijorează, o rupere de lume, de fundamentele umanului. (…) Probabil că oamenii vor fi din ce în ce mai mici, vor avea telefoane mici, vor discuta unii cu alții și nu știu cum se vor înmulți, habar nu am”, încheie Ion Mureșan.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: