31 March 2021 — Evenimente

„Nichita Stănescu – frumos ca umbra unei idei”

„Nichita Stănescu – frumos ca umbra unei idei” este expoziția pe care MNLR vă invită s-o vizitați până în data de 4 aprilie, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).

Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici. „Nichita era un soi de mic bastion al credinţei în literatură şi în valoare”, afirma poetul Florin Iaru, care l-a cunoscut îndeaproape. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Astăzi, Nichita Stănescu ar fi împlinit 88 de ani. Citindu-i și recitindu-i poezie este, poate, cel mai potrivit remember!