Glisează meniul stânga/dreapta
30 April 2023 — Evenimente
Invitat la „Poezie și creație” astăzi este violonistul de origine română Lache Cercel, muzician de excepție, care, cu virtuozitatea-i cunoscută, propune un nou gen muzical. Se numește Roma Jazz. În fapt, prelucrează muzica tradițională a romilor din Europa și își adaugă propria viziune împreună cu chitaristul/compozitorul/aranjatorul canadian Don Ogilvie și Stephen Nikleva.
Lache Cercel s-a născut în București, România și a studiat la Academia de Arte. Înainte de a părăsi România, era considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni. A fost solist la Orchestra Simfonică de Radio și Televiziune și, în 1986, a fost distins cu titlul de „Artist al Poporului”. Muzica lui Cercel este ferm înrădăcinată în tradiția romilor, combinată cu sunete de Doina Klezmer, din Orientul Mijlociu și european, unite simplu datorită improvizației de jazz. De când s-a stabilit în Canada, a colaborat cu muzicieni din diverse medii, cum ar fi renumitul percuționist egiptean Adel Awad, virtuozul muzicii latine Sal Ferreras, chitaristul canadian de jazz Don Ogilvie, basistul Sam Shoichet, vocalista Rebecca Shoichet și diverși muzicieni mondiali. Cercel și-a petrecut primii ani în Canada susținând concerte solo și predând vioară în stil românesc. A predat anual la Buffalo Gap International Music Camp, în Washington, D.C. și Mendocino Balkan Camp din Mendocino, California. A cântat la multe festivaluri mondiale și de jazz din Canada, Statele Unite și Europa. În 2003, piesa „A Cry For Roma” i-a adus o Placă de aur Hugo la cea de-a 39-a ediție a premiilor internaționale de televiziune din Chicago la categoria „Realizare specială: Partitură muzicală”. Cercel a compus muzică și pentru documentarul „Opre Roma” al National Film Board (Canada) și pentru filmul independent „Naroc”. Are emoții de fiecare dată când vorbește despre tradiția muzicală din propria familie.
„Muzica are nevoie de arta cuvântului. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că are o putere foarte mare cuvântul, te poate ridica, te poate coborî, îți poate da o energie pozitivă. Eu cred că am o misiune cu muzica mea, aceea de a aduce pacea, armonia, de a desființa granițele dintre națiuni. Când sunt pe scenă sunt cel mai liber. Acolo sunt eu, Lache Cercel artistul. Vioara este un instrument greu, iar atunci când ești pe scenă te simți precum un chirurg care face o operație pe creier. Trebuie să fii precis. Așa că îmi fac rugăciunea de fiecare dată când urc pe scenă”, mărturisește Lache Cercel.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: