21 May 2021 — Expoziții

„Povești (ne)inventate despre obiecte reale” în București Mall Vitan

„Povești (ne)inventate despre obiecte reale”, sub acest titlu Muzeul Național al Literaturii Române a reunit scrierile a nouăsprezece autori români într-o expoziție, scrieri pornind de la unul dintre obiectele expuse în sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8. Expoziția, organizată cu sprijinul București Mall Vitan și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, poate fi vizitată zilnic până la data de 31 mai 2021, în centrul comercial din Calea Vitan 55-59.

Muzeul Național al Literaturii Române păstrează manuscrise ale celor care au crezut în cuvântul scris, l-au așternut pe hârtie, l-au răspândit sau l-au prețuit. Vizitatorii pot admira o carte de doar 3 centimetri apărută în 1934 care cuprinde întregul poem Luceafărul al lui Mihai Eminescu, un set de șah care a aparținut lui Mihail Sadoveanu, mașina lui Cezar Petrescu sau lampadarul lui Emil Cioran. Poemul „Invectivă” al lui Geo Bogza, cel care l-a trimis la închisoare pentru pornografie, a fost expus pentru prima oară. Un coupe-papier pentru desfacerea corespondenței, o ladă de zestre, un aparat de fotografiat, un volum de poezie cu amprente digitale, sculpturi în lemn, obiecte steampunk, un sfeșnic cu cristale, saboți japonezi, o listă de adrese din Egipt – acestea sunt tot atâtea pretexte pentru scriitorii care au acceptat invitația MNLR de a pătrunde pe poarta ficțiunii sau a eseului: Radu Aldulescu, Adriana Babeți, Ruxandra Cesereanu, Florin Iaru, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Carmen Mușat, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Cosmin Perța, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Liviu G. Stan, Moni Stănilă, Robert Șerban, Cristian Teodorescu, Miruna Vlada.

Echipa proiectului expozițional: Antoanella Bănciulescu, Andra Ispas, Alina Niculescu, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Gabriela Toma

Redactor: Luana Stroe

Relații Publice: Andreea Balaban, Loreta Popa

Fotografii: Dan Vatamaniuc

Creație grafică: Cristina Milca

Multimedia: Daniel Paul Ciobanu

Proiect al echipei Programe, realizat cu sprijinul departamentului Patrimoniu al MNLR.

Pentru detalii, sunați la 0736598451 (WhatsApp) sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Photo gallery