10 December 2020 — Expoziții

Remember Radu Beligan

Luni, 14 decembrie 2020, se împlinesc 102 ani de la nașterea lui Radu Beligan. Peste 75 de ani de carieră, prestaţii de excepţie în film și teatru, atât în ţară, cât şi peste hotare. Iscusit regizor, exponent de referinţă al producţiilor de radio şi televiziune, a devenit un real exemplu pentru generaţiile mai tinere de slujitori ai scenei româneşti.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Fundația Shakespeare și Asociația „Radu Beligan”, organizează expoziția „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii”, care poate fi vizitată până în data de 31 decembrie la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala „Al.Oprea”. Expoziția constă în picto-colaje create în maniera New Media Art de Oana Maria Cajal despre Radu Beligan și steaua sa.

Sunteți invitați să urmăriți, pe pagina de Facebook a MNLR, o serie de intervenții on-line legate de expoziție și de personalitatea celui care în decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Programul evenimentelor:

Ora 13.00:

Cuvânt de deschidere a expoziției susținut de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR
Cuvânt despre artist și expoziție – Loreta Popa

Ora 15.00:

Prezentarea Premiului „Radu Beligan” (montaj de Anamaria Beligan și Valeriu Câmpan însoțit de un material semnat de Raluca Tulbure, președintele Asociației „Radu Beligan”). Premiul a fost acordat în acest an actorului Mihai Nițu pentru rolul Petrucchio din piesa „Îmblânzirea scorpiei – My Kate” (scenariu de Radu Aldulescu după William Shakespeare, regia Alina Hiristea, Teatrul „Reduta” din Brașov)

Ora 17.00:

Regizorul Emil Boroghină despre personalitatea complexă a lui Radu Beligan, despre rolurile sale pe scenele din România și din străinătate

Născut în ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă, Radu Beligan s-a înscris la Facultatea de Drept şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, însă după numai doi ani, în 1938, a devenit studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, fiind unul dintre discipolii acesteia, dar și al scriitorului Eugen Ionescu. A debutat în anul 1937, în „Crimă și pedeapsă” de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra. Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, 2003, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer” al României, Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare al Franţei, cetățean de onoare al mai multor orașe, a înființat Teatrul de Comedie în 1961 și a fost directorul Teatrului Național din București din 1969 până în 1990.

Oana Maria Cajal, artist vizual și dramaturg, este licențiată a „Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică” din București. În 1980, a plecat în Statele Unite cu o bursă oferită de „Asociația Criticilor de Teatru Americani”, apoi a obținut un “Master of Fine Arts” în dramaturgie, la University of California, San Diego. În prezent, este membru al asociațiilor “New Dramatists New York”, “Dramatists Guild of America”, din New York, și “Playwrights Workshop”, din Montreal, ca și al Uniunii Scriitorilor din România și al UNITER. Piesa scrisă special pentru Radu Beligan, „Ultimul Pact”, a fost premiată de UNITER drept „Cea mai bună piesă a anului 2011”. Oana Maria Cajal s-a întors la pictură cu volumul de pictopoeme „Solenodon”, în 2007.  De atunci și până acum a avut 16 expoziții personale în Montreal, București, New York. Cea care o reprezintă cel mai mult este „Posters for Unwritten Plays / Afișe pentru Piese Nescrise”. În virtutea motivului ei cel mai profund, această serie expozițională „Steaua fără nume: nostalgia imprescriptibilă a fericirii” s-ar putea numi „Pictopoeme de Dragoste”. Dragoste pentru o stea necunoscută, pentru un suflet pereche, pentru o pasiune nemuritoare. Dragoste pentru Radu Beligan, cel care și-a strâns toate iubirile vieții într-una singură: iubirea de teatru.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 15 decembrie 2020 și până la sfârșitul anului, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, conform programului de funcționare al muzeului. Intrarea este liberă și se face în baza unei programări la numărul 0762 671 698.